Thomas Kuhn og paradigmeteori

Paradigmer er systemer for videnskabelig tænkning

Thomas Kuhns (1922-1996) teori om paradigmer og paradigmeskift udfordrede den normale forståelse af, hvordan samfundets videnskabelige viden udvikler sig over tid.   

Et videnskabeligt paradigme kan forstås som en bestemt måde at lave videnskab på, som dominerer i en bestemt historisk periode. Et videnskabeligt paradigme rummer en række videnskabelige begreber, samt nogle grundlæggende antagelser om verden, som paradigmet bygger på. En forsker, som ikke retter sig efter paradigmet, vil ikke blive taget seriøst i den videnskabelige verden. 

Eksempelvis herskede der et geocentrisk paradigme inden for astronomien gennem mange hundrede år. Grundantagelsen i dette paradigme var, at Jorden er centrum i universet, og at solen og de andre planeter bevæger sig i forhold til den. Dette paradigme havde voldsom indflydelse, og medførte også, at astronomer gjorde store anstrengelser for at få al deres indsamlede data til at passe ind i paradigmet. Fx blev der formuleret nogle komplekse modeller til at forklare so...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind