Matematik

Hvad er matematikkens metoder?

Matematikken er en del anderledes end de andre naturvidenskabelige fag, da faget ikke arbejder med empiri og eksperimenter, men derimod med en række grundlæggende antagelser og definitioner, som bruges til logisk at udlede ny viden. Dette kaldes den teoretiske matematik og den viden, der er udviklet, kan betragtes som en stor værktøjskasse fyldt med redskaber.

Redskaberne kan så anvendes til at løse praktiske problemer - den praktisk anvendte matematik eller matematisk modellering. Man ”skærer” altså problemet til og laver de nødvendige antagelser for, at man kan løse problemet med den teoretiske matematik. Med andre ord, man modellerer problemet matematisk.

Et godt eksempel på dette forhold mellem teori og praksis kan findes i statistik og anvendelsen af statistikken inden for biologi. Hvis man gør sig visse antagelser, kan man bruge den teoretiske statistik til f.eks. at finde ud af, om faktorer som gødning, sol, vand mv. betyder noget for væksten af afgrøderne.

Man skal ikke tænke på forholdet mellem den teoretiske matematik og den praktisk anvendte matematik, på den måde, at der sidder nogle grå og støvede matematikere i kælderen på et universitet og udtænker nogle store sætninger uden i øvrigt at bekymre sig om, hvad anvendelsesmulighederne er. Forholdet er meget mere dynamisk, og den teoretiske matematik bliver meget ofte udviklet på baggrund af en efterspørgsel efter det.

Når en teori er udviklet, måske med et konkret problem i sigte, sker det dog ofte, at teorien senere bliver anvendt t...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind