Positivisme

Den klassiske positivisme

Positivisme er navnet på en klassisk videnskabsteoretisk tilgang. Den formuleres første gang af den franske filosof Auguste Comte (1798-1860). 

Comte mente, at videnskaben skal bygge på empiriske iagttagelser i den fysiske verden. Kun på den måde kan vi få ‘positiv viden’, som er udtryk for en sand erkendelse. Derfor lægger positivismen op til, at videnskaben skal skabe viden ved at opstille hypoteser og efterprøve dem. 

Comtes filosofi beskæftiger sig med udviklingen af videnskaben. Han mener, at videnskaben historisk set bevæger sig gennem tre faser. Den første fase kalder Comte for den teologiske fase. I den fase prøver mennesket at forklare sin omverden gennem mytiske og religiøse forklaringer fx Bibelens skabelsesberetning eller torden som lyden af Thors hammer. 

Den anden fase kalder Comte for den metafysiske fase. Her erstattes de mytiske og religiøse forklaringer af abstrakte spekulationer. Vi ser til eksempel fasen i Platons filosofi, hvor han ud fra en filosofisk og rationel tankegang forklarer verden som opdelt i fænomener og ideer.

Den tredje fase kalder Comte for den empirisk-videnskabelige eller positiv...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind