Naturvidenskabelig metode

Den naturvidenskabelige metode er den klassiske fremgangsmåde til at besvare spørgsmål i naturfagene, f.eks. i Fysik, Kemi, Biologi og Bioteknologi.

Hvad er den naturvidenskabelige metode?

Den naturvidenskabelige metode er den fremgangsmåde, som bruges til at finde eller teste sammenhænge i naturen. Fremgangsmåden giver os objektive beskrivelser af fænomener i naturen. Figuren opridser den naturvidenskabelige metode:

Den naturvidenskabelige metode tager udgangspunkt i, at man observerer naturen og stiller spørgsmål – "hvorfor er planter grønne?", eksempelvis. Man kommer derefter med en mulig forklaring på, hvorfor planter er grønne. Den mulige forklaring kaldes en hypotese og kan i dette tilfælde f.eks. være "planter er grønne, fordi planter producerer grønt pigmentstof vha. sollys". En hypotese skal kunne testes ved et forsøg. Vores forsøg kan f.eks. indebære at vi spirer nogle frø i lys og nogle frø i mørke. Forsøget giver os nogle resultater, som vi kan analysere. Analysen viser, at frøene spiret i mørke danner hvide spirer, og frøene spiret i lys danner grønne spirer. Analysen gør det muligt at drage en konklusion, som enten understøtter eller modbeviser vores hypotese. Vi accepterer eller...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind