TVANGSFJERNET

Digtets hovedperson fjernes fra sin familie

Yahya Hassans digt "TVANGSFJERNET" beskriver, hvordan hovedpersonen fjernes med tvang fra sin familie. Digtet indledes med en henvisning til jeget og hans søskende, der omtales som et fælles "VI", der tilsyneladende er fælles om en dårlig barndom, præget af vold og usikkerhed. Det kan vi læse ud af digtets første linjer, der lyder på følgende måde: 

SIDST VI VAR SAMMEN HAVDE VI PANDEN MOD VÆGGEN
TÅRER NED AD KINDERNE TIL DET GJORDE ONDT I HALSEN
NY KONE
NYE BØRN
SÅ VI FLYTTEDE OVER TIL MOR I BLOKKEN SKRÅT OVERFOR (36)

Vi får ikke direkte at vide, hvorfor hovedpersonen og hans søskende har panden mod væggen, som det hedder i første verslinje, men det er tydeligt, at de er kede af det. Det antydes af næste linjes formuleringer om "TÅRER NED AD KINDERNE" og "ONDT I HALSEN". Forklaringen følger i de to ultrakorte linjer: "NY KONE / NYE BØRN". 

Herefter hører vi, at jeget og hans søskende flytter ind hos moren. Det må altså være faren, der har fået en ny kone og nye børn og måske bruddet mellem faren og moren, der har gjort jeget og hans søskende kede af det. Det kan også være, at faren straffer dem fysisk, sådan som det beskrives i andre digte i digtsamlingen, fx i "BARNDOM". 

Da de er flyttet ind hos moren bliver digtets hovedperson, jeget, hentet af en sagsbehandler og to politibetjente. Det forklares ikke direkte, hvorfor han bliver hentet og fjernet fra hjemmet. De andre søskende får lov at blive, så det kan ikke være, fordi moren er helt uegnet til at tage sig af børn. Så ville de alle være blevet tvangsfjernet. 

Vi får imidlertid kun at vide, at vi "KENDER HISTORIEN". At vi kender historien kan henvise til, at digtets jeg opfat...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind