JETLAGFORMØRKELSE

Her får du hjælp til at analysere digtet ”JETLAGSFORMØRKELSE”. Digtet er skrevet af Yahya Hassan og kommer fra hans første digtsamling Yahya Hassan, som udkom i 2013.

Resumé

I ”JETLAGSFORMØRKELSE” vågner det lyriske jeg op på et uhumsk toilet efter at have drukket sig fuld. Han har sandsynligvis kastet op. Vi hører, at han har haft sex med en pige og taget hendes mødom. Jeget tænker, at hans adfærd er udtryk for en slags flugt fra menneskelighed. Han tænker på sine digte som en bekendelse af synder og en dårlig samvittighed. Jeget tænker også på sin omskæring som en slags amputation af sin mandlighed. Vi får indtrykket af, at han har været arresteret af politiet, kommet i fængsel og nu skylder penge til det offentlige for sine forbrydelser.

Jeg tænker på pigen som en luder og giver hende skylden for, at han ikke kan kontrollere sine lyster, tilbøjeligheder og afhængigheder. Han ser sig selv som en, der er fanget af kokain, internet, porno og penge. Jeget tænker også på, at flertallet af hans fætre sidder i fængsel. 

Jeget beder om at blive gjort tavs, voldtaget og stenet. Han bebrejder også sine forældre for at have skabt ham. Han mener, at han ikke har fortjent at blive født, og at hans handlinger er som skænde hans egen grav. Han er også på fremmed jord. Altså i et fremmed land. Han forestiller sig hjemlandet i et billede af måneskin og jødiske droneangreb.

Han ønsker sig tilbage til den trygge fostertilstand og bebrejder sine forældre eller måske læseren som repræsentant for samfundet, at han har mistet trygheden i sit liv og forbindelsen til moren. Han befinder sig i overført betydning i aske og mørke. En tilstand af tomhed. Men digtet slutter trodsigt med, at han ser en flamme fra helvede blusse op.

Genre og komposition

”JETLAGSFORMØRKELSE” består af én lang strofe på 55 verselinjer. Der er ikke enderim eller regelmæssig rytme. Versene har forskellige længder. Vi har altså at gøre med en fri og moderne digtform. Overordnet handler digtet om et lyrisk jeg, som befinder sig midt ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind