Jeget

Yahya Hassan er den altdominerende hovedperson i YAHYA HASSAN 

Den dominerende hovedperson i digtsamlingen er Yahya Hassan. Han er jegfortæller i de episke digte, lyrisk jeg i de lyriske digte og hovedperson i alle digtene. 

I et af digtene ("DU KOMMER I HELVEDE MIN BROR") nævner jeget direkte, at han hedder Yahya Hassan. Forfatteren, fortælleren og hovedpersonen er altså den samme i digtsamlingen. 

Det er også det indtryk, forfatteren har givet sine læsere i interviews og andre sammenhænge, nemlig at det er ham selv, digtene handler om. Digtene er med andre ord selvbiografiske. Vi betegner derfor både hovedpersonen i digtene som Yahya Hassan og som jeget. 

Jeget er splittet mellem forskellige identiteter 

Digtene handler på mange måder om, hvem jeget er. I mange af digtene er han splittet mellem identiteten som problembarn og kriminel andengenerationsindvandrer på den ene side og talentfuld digter på den anden side. Den splittelse løber som et tema gennem hele digtsamlingen og udspringer af digtenes beskrivelse af hovedpersonen. 

Vi ser rigtig mange eksempler på den splittelse i det afsluttende digt "LANGDIGT". Her bruger Yahya Hassan flere steder sin påklædning som symbol på splittelsen. Når han har joggingtøj på, er han den kriminelle udgave af sig selv. Når han har stramme jeans på, er han den kunstneriske udgave. 

Det er især i omgivelsernes øjne, at påklædningen er med til at stemple ham som det ene eller det andet. Da han på et tidspunkt bliver fremstillet i grundlovsforhør, bes...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind