LIGE FØR LUKKETID

Her får du hjælp til at analysere digtet ”LIGE FØR LUKKETID”. Digtet er skrevet af Yahya Hassan og kommer fra hans første digtsamling Yahya Hassan, som udkom i 2013.

Resumé

Digtet handler om en tur til Fakta for at købe olivenolie. Det lyriske jeg er glad for turene i Fakta. Det bringer ham nemlig forbi sin mors boligblok og lejlighed, hvor han nogle gange har mulighed for at hilse på moren og sine søstre. Han holder også flere på pauser på turen, hvor han ryger en cigaret og snakker med tilfældige mennesker. 

I Fakta stjæler han olivenolien og køber slik for pengene. På vejen tilbage går han en omvej ud omkring parkeringspladserne, hvor der står mange biler uden nummerplader. Han nyder roen ved gåturen, men roen forsvinder brat, da han taber flasken med olivenolie. Roen afløses af en frygt for farens reaktion. Jeget ryger endnu en cigaret, før han tager sig sammen til at gå hjem og fortælle om den smadrede flaske. Det får faren til at lede efter noget i en skuffe. Det antydes, at han vil bruge tingen til at gennemprygle det lyriske jeg.

Genre og komposition

”LIGE FØR LUKKETID” er et moderne digt uden fast form, rim eller rytme. Det består af én lang strofe på 24 verselinjer.  Man kan næsten kalde det for et prosadigt, men det er tydeligt, at der er arbejdet med sproget, hvilket også giver det klare lyriske kvaliteter. Det gælder eksempelvis i overraskende sammenligninger som ”DEN SKIDE FRYGT VAR SOM EN TOTEMPÆL I MIT RØVHUL” eller ”SOM ET EKSIL PÅ TOILETTET”.

Den indre komposition er lineær og tager læseren med på det lyriske jegs gåtur. Digtet begynder med, at jeget bliv...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind