[18]

BARNDOM

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”BARNDOM” af Yahya Hassan. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsviden, og endelig hjælper vi dig til at fortolke og perspektivere teksten. 

Vi har også lavet en podcast om "BARNDOM", der hjælper dig med at forstå digtet på en lidt anden måde. I podcasten taler to af Studienets Dansk-redaktører om de vigtigste træk i digtet.

Præsentation af teksten

Titel: BARNDOM
Forfatter: Yahya Hassan
Genre: Digt

”BARNDOM” er et digt fra Yahya Hassans debutdigtsamling YAHYA HASSANder udkom i 2013. Digtsamlingen har altså samme navn som den danske forfatter med palæstinensisk baggrund, og digtene kan i høj grad læses som selvbiografiske fortællinger fra forfatterens eget liv. ”BARNDOM” beskriver eksempelvis en scene fra et barndomshjem, der kunne være Hassans. Fem søskende får tæsk af deres far, der slår dem med en kølle. Digtet forbinder via TV-billeder volden i hjemmet med volden i Israel-Palæstina-konflikten, som har stor påvirkning på familien, fordi de har palæstinensiske rødder. 

Digtsamlingens udgivelse vakte stor opsigt, ikke mindst fordi Hassan både i digtene og medierne rettede skarpe anklager mod sine forældres generation og det sociale miljø, han er vokset op i. 

 

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Digtets ordvalg er præget af brutale og direkte udtryk

”BARNDOM” er præget af brutale og direkte ord, der formidler de voldelige scener, som udspiller sig i hjemmet. 

Ord som ”SLAG” og ”SKRIG” sætter tonen, da de understreger volden i hjemmet, mens vendinger som ”EN FAR MED EN KØLLE” og ”EN PØL AF PIS” viser den direkte, ligefremme facon, som det lyriske jeg formidler volden på. 

Digtet indeholder ikke mange poetiske pynteord, men vi støder alligevel på et ord som ”HIKSTER”, som de færreste bruger til hverdag.  

Ordvalget understøtter digtets direkte, konfronterende tone. Vi bliver som læsere kastet midt ind i en ubehagelig situation, som bliver præsenteret uden omsvøb: Fem børn får tæsk med en kølle, mens de står og græder i en pøl af deres eget pis. Det direkte ordvalg formilder situations brutalitet uden at pynte eller forskønne den. 

Det lyriske jegviser glimt af sin egen sammensatte personlighed i ordvalget. Af og til stikker et ord ud fra mængden og afslører, at der også er en legende tilgang til sproget, trods hjemmets brutalitet og forbud mod overhovedet at tale dansk:

FLERGRÆDERI OG EN PØL AF PIS

 I et vers som ovenstående er der eksempelvis både en markant allitteration (PØL AF PIS) og et opfindsomt, nyt ord (FLERGRÆDERI), der vækker forskellige associationer til fx flerguderi. Verset er et godt eksempel på det lyriske jegs sproglige overskud.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

BARNDOM

[18]
Bedømmelser
 • 28-09-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  Virkelig, virkelig godt!! En kæmpe hjælp
 • 15-03-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  så godt!! tak
 • 17-12-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  God hjælp!
 • 12-06-2024
  Givet af HF-elev på 1. år