Intertekstualitet

Digtsamlingen har mange intertekstuelle henvisninger

YAHYA HASSAN virker som en meget umiddelbar digtsamling. Alle digtene kan læses som udtryk for Yahya Hassans erfaringer og oplevelser. Der er dog rigtig mange eksempler på, at digtene henviser til andre litterære tekster og forfattere. 

Det er den slags henvisninger, der kaldes intertekstualitet. Det er et virkemiddel, der fremhæver forbindelsen mellem ("inter" betyder mellem) forskellige tekster. Det bruges typisk for at vise, hvor man har fået inspiration fra.

Michael Strunge er en stor inspiration for Yahya Hassan

Yahya Hassan omtaler bl.a. 1980'er-digteren Michael Strunge. Det sker på en lidt indirekte eller indforstået måde i digtet "KONTAKTPERSON", der handler om Yahya Hassans tid på et særligt opholdssted. Her får én af lærerne øje på hans skriveevner:

SIDSTE SKOLEDAG INDEN JUL
GAV HUN MIG SAMLEDE STRUNGE
OG HUN SAGDE DET IKKE TIL NOGEN (62)

Det er Michael Strunges Samlede digte, som Yahya Hassan henviser til med betegnelsen "SAMLEDE STRUNGE". Det omtales som en hemmelighed, Yahya Hassan har med sin lærer. Altså bliver litteraturen en slags fristed, men også et skjulested for ham. 

Forholdet til læreren udvikler sig til et seksuelt forhold, som han senere i digtet bekriver som "DEN BOG VI SKREV SAMMEN". Dermed fører den intertekstuelle henvisning faktisk ikke kun tilbage til Michael Strunge. Den fører os også ind i et seksuelt forhold, som får stor betydning både for Yahya Hassan og for hans kvindelige lærer, den såkaldte "KONTAKTPERSON".

Der er også mange skjulte henvisninger til Strunges digte

Yahya Hassans digte henviser ikke kun direkte til Michael Strunges digte. De gør det også indirekte, bl.a. ved at bruge store bogstaver (versaler). Det gjorde Strunge også i flere...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind