Rim og rytme

Yahya Hassans egne oplæsninger fremhæver digtenes rim og rytme

Det kan være en rigtig god ide at høre Yahya Hassan læse et eller flere af sine digte højt, inden du analyserer dem. Du kan fx se og høre Yahya Hassan læse et uddrag af “LANGDIGT” op i dette klip på YouTube

Her bliver det helt tydeligt, hvor klar en rytme, der er i teksten. Ordenes klang fremhæves bl.a. gennem bogstavrim og enderim og ved at Yahya Hassan udtaler de arabiske ord på arabisk. 

Desuden fremsiger Yahya Hassan digtet på en helt særlig måde. Det er som om han messer eller kalder til bøn. En tysk litteraturkritiker har sammenlignet hans oplæsninger med en muezzins bønnekald. Sammenligningen gælder vel at mærke en vantro muezzin, altså en person, der ikke tror på Allah, men alligevel kalder folket til bøn i moskeen. 

Digtenes bogstavrim giver sproget en særlig stil

I vores analysehjælp til "LANGDIGT" viser vi, hvordan Yahya Hassan både bruger bogstavrim og enderim. Men brugen af bogstavrim er langt fra begrænset til "LANGDIGT". Der er masser af eksempler på bogstavrim gennem hele bogen. Her har vi markeret bogstavrimene med fed i to eksempler fra bogens indledende del.  

DER VAR KETCHUP OG COLA OG KNIVE OG GAFLER (10)

DEN ARABISKE PRINS
ER IKKE NØDVENDIGVIS DEN FØRSTEFØDTE
MEN DEN FØRSTE DER FÅR EN FLAD NÅR FAR FÅR FRI (11)

Særligt slutningen på det ande...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind