[21]

YAHYA HASSAN – DIGTE

Her får du hjælp til at analysere digtsamlingen YAHYA HASSAN fra 2013. Bogen er skrevet af digteren Yahya Hassan (1995-2020). Forfatterens navn er altså også titlen på bogen.

Vi giver dig først en række noter til vores analyse og fortolkning af digtsamlingen. Derefter får du et resume af hele YAHYA HASSAN samt den mest relevante baggrundsinformation, inden vi gennemgår de vigtigste elementer, som det er godt at have med i analysen. Vi hjælper dig også med at fortolke og perspektivere digtsamlingen. Til sidst finder du en række korte analyser af de mest populære digte fra bogen.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Hovedtemaet i digtene er jegets opgør og spørgsmålet om frihed

De mange forskellige opgør, som Yahya Hassan har gang i, har betydning for, hvad digtenes samlede hovedtema er. Det er nemlig ikke bare opgøret med indvandrerkulturen eller med forældrenes værdier. Det er heller ikke Yahya Hassans egen identitet og problemet med at finde sig til rette i verden, der er hovedtemaet. Det er vigtige temaer i digtsamlingen, men ikke et gennemgående tema i alle digtene.

Det gennemgående tema er derimod opgør. Yahya Hassan gør op med alt og alle, inklusive sig selv. Digtsamlingen slutter med verslinjerne:

MIG JEG ER BESKIDT MIN SJÆL ER FATTIG
OG OVENPÅ UGERNINGEN JEG DØSER HEN I FORÅRSSOLEN

“UGERNINGEN” henviser til hans digte. Digtenes opgør med den kultur, han er opvokset i, bliver af de andre opfattet som en ugerning. Det vil sige, at digtene opfattes som et forræderi mod indvandrermiljøets religion og moral. Yahya Hassan afslører ting, han ikke burde have afsløret. Derfor er han beskidt i deres øjne.

Men pointen i digtsamlingen er meget bredere end som så. Yahya Hassan digte kan helt generelt betragtes som en ugerning. I forhold til de mange forskellige miljøer og værdier, som han kritiserer i digtene, er digtsamlingen nemlig en ugerning. Digtene er respektløse over for alt og alle, også Yahya Hassan selv. De er udtryk for, at han har haft behov for at gøre op med det hele, både indvandrerkulturen og det danske samfund, som han har mødt det i skolen, på forskellige specialinstitutioner og i kultureliten, som han bliver inviteret indenfor i ved bogens afslutning. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

YAHYA HASSAN – DIGTE

[21]
Bedømmelser
 • 13-12-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  Jeg fik 10 pil op i en screencast-o-matic ved at bruge denne (gode) analysehjælp :-)
 • 01-11-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  Super god analysehjælp
 • 14-09-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget brugbar
 • 06-05-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  pink pussy