Postkolonial metode

Her ser vi på analysemetoden postkolonial metode, der også kaldes for postkolonial teori. Det er en analysemetode, du kan bruge til at undersøge magtforhold, menneskesyn og ideologier, som er opstået som følge af det europæiske koloniherredømme og imperialismen, som den udfoldede sig helt frem til midten af 1900-tallet.

Hvad er postkolonial metode?

Den postkoloniale metode bygger på den postkoloniale teori, som handler om den politiske, kulturelle, økonomiske, historiske og sociale indflydelse som de europæiske kolonimagter har haft i det meste af verden. Teorien opstod i England og USA i 1980’erne.

Ordet post betyder ”efter”, fordi teorien studerer eftervirkningerne af kolonitiden, forstået som de europæiske magters erobringer i 17-1800-tallet af landområder i især Asien, Afrika og Sydamerika. Men kolonisering er sket gennem det meste af historien, så teorien kan også beskæftige sig med andre perioder.

Den postkoloniale metode kan inden for litteraturen sammenlignes med et sæt briller eller et forstørrelsesglas. Man bruger den til at læse tekster, som enten er skrevet fra kolonimagternes eller koloniernes perspektiv. Den grundlæggende idé er, at vi slet ikke kan forstå verden uden at se på virkningen af k...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind