[170]

Metoder i Dansk

Her får du hjælp til at forstå, bruge og forklare metoder i Dansk. Vi ser på, hvad de forskellige metoder kan bruges til, og hvad du skal tænke over, når du vælger en metode. 

Vejledningen her kan være en god hjælp til dig, der vil have et overblik over danskfagets metoder og det, du kan bruge dem til. Webbogen er især skrevet til dig, der skal bruge Dansk i en større opgave som SRP, DHO, SRO og SOP. Vi vil komme ind på, hvad du kan sige, hvis du skal forklare dit metodevalg til et mundtligt forsvar. 

Vi vil anbefale dig, at du begynder med at læse de to første afsnit. Hvad er metoder i Dansk? giver dig et overblik over, hvad metoder betyder i danskfaget, og hvad du kan bruge dem til. I det andet afsnit giver vi dig nogle redskaber til at vælge en metode.

Derefter kan du gå ind og læse mere om de specifikke metoder i de efterfølgende tre afsnit. Afsnittene forklarer dig kort og præcist om metoderne, så du kan få et overblik over, om metoden kan bruges i din opgave. 

Metoderne i Dansk opdeles normalt i metoder til litteratur, sprog og medier, men du skal være opmærksom på, at metoderne ofte bruges på kryds og tværs afhængigt af, hvad vi vil undersøge i en konkret tekst. En litterær metode kan således også anvendes til en film, og metoder til analyse af sprog kan bruges på næsten alle genrer. 

I metoder til litterær analyse ser vi på biografisk metode, feministisk metode, ideologikritik, komparativ metode, nykritik, postkolonial metode, psykoanalyse, queer-teori, receptionsteori, socialhistorisk metode, strukturalisme og øko-kritik. Det er metoder, som du især kan anvende til analyse af fiktive tekster og medier, men nogle af dem kan også anvendes til ikke-fiktive tekster og medier.

I metoder til analyse af sprog kommer vi ind på metoder, som har fokus på teksters sprog. Typisk anvendes de til sagprosa og medier, men nogle af dem kan også bruges til skønlitteratur. I afsnittet får du korte og præcise forklaringer på argumentationsanalyse, retorisk analyse, diskursanalyse, sproglig og stilistisk analyse, sociolingvistisk analyse, analyse af sproghandlinger, samt analyse af face og facework.

Til sidst har vi et afsnit om metoder til medieanalyse. Her gennemgår vi metoder til billeders virkemidler, filmiske virkemidler,  kommunikationsanalyse og analyse af journalistik.

Skrivehandlinger i Dansk

Hvis du har brug for at vide noget om, hvordan du bruger skrivehandlinger, danskfagets skriftlige metoder, så kan du læse om det her.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Metoder i Dansk

[170]
Bedømmelser
  • 11-06-2012
    Givet af 3.g'er på STX
    Synes at det er rigtig fint struktureret og god til eksamen i dansk! Alting er meget fint beskrevet og man får et godt billede af de forskellige analyser (metoder)
  • 27-03-2011
    Jeg synes det er en god nok hjælp, når man kun lige føler sig født ved tanken om sine evner på området.
  • 12-06-2019
    Givet af 2.g'er på STX
    Reddede min dansk eksamen
  • 02-10-2016
    Givet af 3.g'er på STX
    Lidt lang, men god og detaljeret