[178]

Metoder i Dansk

Her får du hjælp til at forstå, bruge og forklare metoder i Dansk. Vi ser på, hvad de forskellige metoder kan bruges til, og hvad du skal tænke over, når du vælger en metode. 

Vejledningen her kan være en god hjælp til dig, der vil have et overblik over danskfagets metoder og det, du kan bruge dem til. Webbogen er især skrevet til dig, der skal bruge Dansk i en større opgave som SRP, DHO, SRO og SOP. Vi vil komme ind på, hvad du kan sige, hvis du skal forklare dit metodevalg til et mundtligt forsvar. 

Vi vil anbefale dig, at du begynder med at læse de to første afsnit. Hvad er metoder i Dansk? giver dig et overblik over, hvad metoder betyder i danskfaget, og hvad du kan bruge dem til. I det andet afsnit giver vi dig nogle redskaber til at vælge en metode.

Derefter kan du gå ind og læse mere om de specifikke metoder i de efterfølgende tre afsnit. Afsnittene forklarer dig kort og præcist om metoderne, så du kan få et overblik over, om metoden kan bruges i din opgave. 

Metoderne i dansk opdeles normalt i metoder til litteratur, sprog og medier, men du skal være opmærksom på, at metoderne ofte bruges på kryds og tværs afhængigt af, hvad vi vil undersøge i en konkret tekst. En litterær metode kan således også anvendes til en film, og metoder til analyse af sprog kan bruges på næsten alle genrer. 

I metoder til litterær  analyse ser vi på biografisk metode, feministisk metode, ideologikritik, komparativ metode, nykritik, postkolonial metode, psykoanalyse, queer-teori, receptionsteori, socialhistorisk metode og strukturalisme. Det er metoder, som du især kan anvende til analyse af fiktive tekster og medier, men nogle af dem kan også anvendes til ikke-fiktive tekster og medier.

I metoder til analyse af sprog kommer vi ind på metoder, som har fokus på teksters sprog. Typisk anvendes de til sagprosa og medier, men nogle af dem kan også bruges til skønlitteratur. I afsnittet får du korte og præcise forklaringer på argumentationsanalyse, retorisk analyse, diskursanalyse, sproglig og stilistisk analyse, sociolingvistisk analyse, analyse af sproghandlinger, samt analyse af face og facework.

Til sidst har vi et afsnit om metoder til medieanalyse. Her gennemgår vi metoder til billeders virkemidler, filmiske virkemidler,  kommunikationsanalyse og analyse af journalistik.

Skrivehandlinger i Dansk

Hvis du har brug for at vide noget om, hvordan du bruger skrivehandlinger, danskfagets skriftlige metoder, så kan du læse om det her.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Metoder i Dansk

[178]
Bedømmelser
 • 16-08-2012
  Givet af 2.g'er på STX
  Den giver virkeligt et overblik over, hvad man kan gøre og hvordan man kan anskue sagprosatekster. Jeg elsker især den fil med oversigten over de forskellige sagprosaer, det giver virkelig et overblik og en forståelse for teksterne og deres forskelle, som ellers er meget svær at finde. Det bedste ved den var helt klart argumentations analysen. :) Der er virkelig meget, som man kan arbejde med i denne analyse. :)
 • 19-03-2012
  den er virkelig til at få insperation, altså den indeholder alle de punkter man har brug for at analysere en tekst og hvordan man føre sine argumenter med for at bevise at sinde påstande er regtige. jeg anbefalder personligt at folk der har brug for at få inspiration af opgaver downloader denne opgave, da den indeholder alle de ting man har netop brug for.
 • 12-06-2019
  Givet af 2.g'er på STX
  Reddede min dansk eksamen
 • 02-10-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Lidt lang, men god og detaljeret