[172]

Metoder i Dansk

I dette kompendie kan du læse om metoder i Dansk. Først kan du læse om de generelle træk ved fagets metoder, samt få vejledning til at vælge og forklare metode i et SRP. Dernæst kan du læse om de specifikke metoder, som kan bruges til analyse af fiktion, nonfiktion og medietekster (både fiktion og nonfiktion). 

Til sidst i kompendiet dækker vi de forskellige metoder til litterær analyse, som lader dig analysere tekster ud fra forskellige perspektiver. Du vil ikke nødvendigvis møde alle disse metoder i din undervisning, men det kan være nyttigt at have et overblik over dem, når du fx skal vælge metode til en større skriftlig opgave. 

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet.

I Dansk vil genstanden for dine faglige metoder typisk være tekster. Det er nemlig konkrete tekster, som du typisk bruger til at opnå den forståelse for dansk kultur og litteratur, som indgår i fagets kernestof. ‘Tekst’ skal her forstås i forhold til det udvidede tekstbegreb. Det vil sige, at en tekst defineres som ethvert produkt, der repræsenterer et sammenhængende sprogligt udtryk. En tekst kan derfor sagtens være en film, en podcast eller en hjemmeside.  

På grund af det store fokus på tekstanalyse kan man sige, at Dansk er kendetegnet ved en primært ideografisk tilgang til det faglige stof. Når man arbejder ideografisk, så undersøger man enkelttilfælde i stedet for store sammenhænge. Fx i form af en analyse og fortolkning af en specifik tekst. Man kan dog godt arbejde mere nomotetisk i Dansk, hvis man fx prøver at definere de typiske virkemidler, som kendetegner en bestemt litteraturhistorisk periode.  

Sådan vælger du metode

Når du skal vælge din specifikke metode, handler det ofte om at forstå, hvilken tekstgenre du arbejder med. Nogle metoder bruges specifikt til bestemte genrer, mens andre kan bruges på tværs af forskellige genrer. 

Valget af metode kan desuden hænge sammen med skellet mellem fiktion og nonfiktion. Fiktionstekster er tekster, som har et opdigtet handlingsforløb. De kan dog godt tage inspiration i virkelige begivenheder og handle om virkelige personer. Nonfiktion er tekster, som prøver at give et præcist billede af virkeligheden. Nonfiktion kan også være tekster, som udtrykker en holdning til virkelige begivenheder. 

Endelig kan valget af metode også afhænge af forholdet mellem medietekster og traditionelle papirtekster. Medietekster som fx billeder og film kan benytte sig af andre typer virkemidler end traditionelle tekster, og det skal metodevalget kunne tage højde for.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Metoder i Dansk

[172]
Bedømmelser
 • 11-06-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Synes at det er rigtig fint struktureret og god til eksamen i dansk! Alting er meget fint beskrevet og man får et godt billede af de forskellige analyser (metoder)
 • 27-03-2011
  Jeg synes det er en god nok hjælp, når man kun lige føler sig født ved tanken om sine evner på området.
 • 12-06-2019
  Givet af 2.g'er på STX
  Reddede min dansk eksamen
 • 02-10-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Lidt lang, men god og detaljeret