Queer-teori

På denne side giver vi dig en introduktion til queer-teori, og hvordan du kan bruge den som metode til at læse og analysere litteratur, billedkunst, film og andre former for tekster. Queer-teori handler grundlæggende om at undersøge, hvordan tekster fremstiller kønsidentitet. Teorien kan især bruges til at lave analyse i de større opgaver som SRP, DHO og SRO m.v.

Hvad er queer-teori?

Queer er et engelsk ord, som betyder underlig, bizar, skæv eller mærkværdig. Det bliver brugt som en overordnet betegnelse for mennesker, som ikke falder inden for den heteroseksuelle orientering, hvor man tiltrækkes af og forelsker sig i det modsatte køn. 

I samfundet har vi en tendens til at betragte heteroseksualitet som den normale og naturlige biologiske adfærd for kønnene, hvilket gør andre typer af seksualitet til unormale og unaturlige. Queerteorien mener dog, at opfattelsen er udtryk for kønsnormativitet. Ifølge teorien betragter vi nemlig heteroseksualiteten som det normale og natulige af sociale årsager. Vi har simpelthen sat en social norm, som bestemmer hvad der betragtes som normalt og naturligt.

En af de grundlæggende teoretikere inden for queer-teori er filosoffen og kønsforskeren Judith Butler (f. 1956), som i sin bog Gender Trouble fra 1990 kommer med to hovedantagelser om køn:

  1. Det sociale køn (på engelsk: gender) er vores samfundsbestemte kønsrolle, som har større indflydelse på vores kønsopfattelse end det biologiske køn (på engelsk: sex).
  2. Vi fødes ikke som dreng eller pige, men vores kønsidentitet bliver skabt ved at vi efterligner fastlagte kulturelle kønsopfattelser.

Butler mener altså, at det primært er kulturelle forestillinger, som skaber vores syn på maskulinitet og ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind