Nykritisk metode

Her giver vi dig et overblik over den nykritiske metode til analyse og fortolkning af litterære tekster. 

Hvad er den nykritiske metode?

Den nykritiske metode er først og fremmest kendetegnet ved at være tekstintern. Det betyder, at metoden som udgangspunkt analyserer teksten, uafhængigt af den kontekst, som teksten indgår i. Den nykritiske analysemetode inddrager derfor hverken forfatter, læser eller de samfundsmæssige forhold. Man siger derfor, at nykritikken bygger på et autonomt tekstbegreb. Teksten opfattes som en selvstændig (autonom) størrelse, der kan læses uden at inddrage noget som helst andet.

Den nykritiske metode indebærer desuden en tanke om, at forfatteren bag en tekst ikke er en autoritet ift. at fortolke teksten. Teksten kan derfor godt udtrykke et bestemt tema eller budskab, selvom forfatteren ikke har haft en intention om at gøre det. Omvendt udtrykker teksten ikke nødvendigvis det tema eller budskab, som forfatteren har forsøgt at udtrykke. I nykritikken ser man altid på, hvad teksten udtrykker i sig selv, og interesserer sig ikke for, hvad forfatteren eventuelt har sagt om sin tekst i andre sammenhænge. 

Det er den nykritiske analysemetode, du oftest tager udgangspunkt i, når du lærer at analysere i Dansk. 

Sådan kan du lave en nykritisk analyse

Den nykritiske analysemetode kan bruges til stort set alle skønlitterære tekster og er god at bruge som udgangspunkt i din analyse. Sidder du med en tekst foran dig og er i tvivl om, hvad du kan få ud af den, vil en nykritisk analyse være god til at ”åbne” teksten op for dig.

De v...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind