Eksamensangst

De fleste har prøvet at være nervøse for en eksamen. Nervøsitet til eksamen eller andre prøver er helt naturligt, da man er i en situation, hvor der er noget på spil, og man skal præstere her og nu. I nogle tilfælde bliver nervøsiteten dog så slem, at der er tale om eksamensangst. 

Her får du et overblik over, hvad eksamensangst er, hvordan du genkender den, og hvordan du kan få hjælp mod den. Vi ser på den hjælp, din skole kan tilbyde og du får henvisning til nogle gode øvelser, du selv kan lave. Vi beskriver også, hvordan du kan få gavn af metoder som hyponose, coaching, betablokkere og psykologhjælp. 

Hvad er eksamensangst?

Vi kommer ikke uden om, at eksamen for de fleste er forbundet med nervøsitet og sommerfugle i maven. For de fleste er det faktisk godt med lidt nervøsitet. Det er nemlig tegn på, at du kampklar og parat til at yde dit bedste. Eksamensangst er imidlertid noget andet end den gode nervøsitet.

Ifølge psykolog Karin Kehlet kan man tale om, at noget er blevet til en angst, når det er blevet til en forstyrrelse:

En forstyrrelse er, når en nervøsitet udarter sig til at påvirke ens almene velbefindende og funktionsniveau, og man eksempelvis ikke kan passe skolen. Så kan man ikke længere selv klare det og har brug for hjælp til at håndtere forstyrrelsen.

Eksamensangst kan påvirke dig på flere forskellige måder. Og det er vigtigt, at du holder øje med symptomer som disse:

  1. Hvis du har svært ved at koncentrere dig om din læsning
  2. Hvis du læser dag og nat, men ikke kan huske noget af stoffet.
  3. Hvis dine tanker konstant optages af bekymringer og selvkritik.
  4. Hvis du kun forventer det værste af eksamen.
  5. Hvis du er opgivende, trist og måske græder.
  6. Hvis du er irriteret og vred uden årsag.

Hvis du kan nikke genkendende til ét eller flere af symptomerne, og der ikke sker en bedring i dem, så har du måske eksamensangst.

Få hjælp med øvelser og hos studievejlederen

Der er forskellige måder at komme eksamensangsten til livs. Forberedelse - både fagligt og praktisk - er det første og vigtigste skridt. Men der er også en række muligheder for at få hjælp til at håndtere eksamensangsten.

Psykologen Anne Stokkebæk har skrevet en artikel om eksamensangst, dens symptomer og dens årsager. I artiklen finder du nogle øvelser, som du selv kan bruge til at bekæmpe eksamensangsten. 

På dit gymnasium har studievejledningen ansvaret for, at eleverne kommer så godt igennem gymnasiet som muligt. De fleste studievejledere har mange års erfaring i at hjælpe elever som dig, så eksamensangsten ikke tager over. Derfor er en rigtigt god idé, hvis du tager en snak med din studievejleder.

Studievejlederen vil i mange tilfælde kunne hjælpe dig med en henvisning til psykolog, coach eller læge, hvis det er nødvendigt for dig.

Hypnose mod eksamensangst

Hypnose er én af de metoder, der bruges til at håndtere eksamensangst. Hypnose er en slags trancetilstand, hvor du slapper af og er modtagelig for det hypnotisøren siger. Hypnotisøren kan så give dig “instruktioner”, som kan ændre din adfærd eller lindre symptomer.

Ib Groth, som er lektor på et pædagogseminarium, har hjulpet studerende med eksamensangst ved at bruge hypnose. Han fortæller, at hypnose kan:

  • dæmpe præstationsangsten
  • fremme troen på dig selv
  • dæmpe uvedkommende “støj” (irrelevante tanker)
  • opnå et måske mere realistisk selvværd.

Hypnose kræver, at man selv har lyst til at ændre noget, fx eksamensangsten, så man kan ikke blive hypnotiseret, hvis man ikke selv vil.

Det er ikke sikkert, at hypnose virker på dig, eller at det virker fra den ene dag til den anden. Så hvis du er tæt på din eksamen, kan du overveje andre løsninger end hypnose. Hypnose er en alternativ behandlingsform, så som udgangspunkt skal du selv betale for at få hypnose.

Coaching mod eksamensangst

Ved eksamensangst er coaching også en brugt metode. Coaching er personlig rådgivning, hvor du mødes med en coach og arbejder med dit problem.

Ofte har en coach fokus på, at du skal blive bevidst om dine styrker, og hvordan du kan bruge dem i eksamenssituationen. På den måde kan du blive mere sikker på dig selv og dæmpe eksamensangsten. 

Coaching er som regel en længere proces, så hvis du vil håndtere din eksamensangst hos en coach, skal du gå i gang noget tid før eksamen. Du skal selv betale for at gå hos en coach.

Medicin mod eksamensangst

Hvis du har voldsomme fysiske symptomer som eksempelvis uro, hjertebanken eller ingen nattesøvn, kan du overveje at tale med din læge. Lægen kan udskrive betablokkere til dig, der er piller, som kan mindske de fysiske angstsymptomer til eksamen. Betablokkere nedsætter eksempelvis hjertebanken, som mange oplever ved eksamensangst.

Som ved al anden medicin kan der være bivirkningerne ved betablokkere. Det kan være nedsat blodtryk, kolde fingre og tæer, træthed, svimmelhed, kvalme og diarre. Så hvis du er uheldig at opleve bivirkninger, er piller mod eksamensangst måske ikke den rigtige løsning for dig.

Det kan være farligt at tage betablokkere sammen med anden medicin - også håndkøbsmedicin - eller hvis du lider af en kronisk sygdom, som eksempelvis diabetes. Derfor er det meget vigtigt, at du kun tager betablokkere, hvis du har talt med din læge om det først. Du kan få mere at vide om betablokkere hos din læge og på apoteket.

Terapi hos en psykolog

Hvis du lider af eksamensangst, kan du tale med en psykolog. Din læge kan i nogle tilfælde henvise dig til en psykolog, men du kan også selv opsøge en psykolog og selv betale for behandlingen. På nogle skoler kan studievejlederen også hjælpe med henvisningen.

Psykologen vil som regel bruge noget, der hedder kognitiv adfærdsterapi. Det går blandt andet ud på at bryde de negative tankemønstre, som man kan have omkring eksamen. Det kan være, at man forestiller sig, at det kun kan gå dårligt, og man slet kan ikke overskue konsekvenserne, hvis det går dårligt til eksamen.

Behandlingen hos psykologen går i store træk ud på at vende “katastrofetankerne” til mere realistiske tanker omkring eksamen. Psykologen kan også arbejde med at gradvist udsætte dig for de situationer, der fremkalder angsten for eksamen.

Du vil som regel have flere møder med psykologen, så hvis du vil søge hjælp mod din eksamensangst hos en psykolog, er det en god idé at gøre det et stykke tid før eksamen.