Hvordan er det sociale i gymnasiet og HF?

Det sociale er vigtigt i gymnasiet og HF

Det faglige betyder meget i gymnasiet, men du vil sikkert synes, at det sociale sammenhold med kammeraterne er lige så vigtigt. På alle gymnasier bliver der heldigvis gjort mange forskellige ting for at ryste jer sammen. Lige fra introduktionsdage over introture til arrangementer på skolen som fx gymnasiefester.  

Især i den første tid af gymnasiet vil du få ekstremt mange nye indtryk. Du får nye fag, nye lærere og mange nye kammerater.  Det giver dig noget at være fælles med de andre om, så på den måde kommer du faktisk næsten automatisk til at føle dig som del af et fællesskab, inden der er gået ret lang tid.

Det kan betyde meget for det faglige niveau i klassen, at I får skabt et godt sammenhold. Det er simpelthen lettere at lære noget og at turde deltage aktivt, når du synes godt om din klasse. 

Sådan skaber I et godt sammenhold

Her får du tre gode råd til at skabe skolens bedste klasse, hvor I både har det godt socialt og rykker fagligt.

Lav noget sammen med klassen efter skole. Når I lige er startet kan det være rigtig godt at gå ud at lave noget sammen efter skole, så I lærer hinanden ordentligt at kende. Tag en snak i klassen og få arrangeret noget.

Sørg for at folk bliver taget med. Det er ikke godt for jer som klasse, hvis nogen bliver lukket ude fra fællesskabet. Så spørg lige personen, der ikke kom med i grupperne, om vedkommende gerne vil arbejde sammen jer. Inviterer også de to kammerater fra forreste række, næste gang du og din sidekammerat skal i biografen.

Respekter hinanden. Lad være med at være en træls type, der gør nar af folks udtale i engelsk, ryster på hovedet af deres forkerte svar i matematik eller ikke lytter efter deres bidrag i dansktimen.

Meget mere end undervisning

Alle gymnasier har et væld af udvalg, projekter og aktiviteter, som du kan deltage i. Det kan gå lige fra elevrådsmøder over frivillig musik og idræt til planlægning af fester og opsætning af skolekomedier.

Det er en rigtig god idé at sætte tid af til at være med i noget af det. Det er næsten altid sjovt at lave noget med sine kammerater. Og så er det en god måde at lære nogen fra andre klasser at kende.

På dit gymnasiums website kan du normalt se, hvad gymnasiet har af aktiviteter og udvalg, som du kan være med i. Typisk vil der også komme en repræsentant fra elevrådet eller lignende rundt og forklare de nye klasser om aktiviteterne på din skole.

De fleste gymnasier holder jævnligt gymnasiefester, fredagscaféer eller andre sociale arrangementer. Her er der også en rigtig god chance for at lære andre at kende ud over dine klassekammerater.