Perspektivering

Her kan du læse vores forslag til perspektivering af Henrik Ibsens naturalistiske drama Gengangere fra 1881. Der er mange måder at perspektivere et drama på. Du kan fx tage udgangspunkt i stykkets temaer, den litterære periode, forfatterens øvrige værker eller lignende tekster af andre forfattere. Vi har valgt at perspektivere dramaet til den litterære periode.

Gengangere er skrevet i den litterære periode, som kaldes det moderne gennembrud. I perioden forsøgte litteraturen at skildre verden, som den var, altså med stor realisme. Målet var at starte en debat om samfundets problemer. Derfor kastede forfatterne sig især over tematikker som kvindens status, religionens magt og samfundets klasseforskelle. I danskfaget kendes tematikkerne også som ”de tre K’er”: køn, kirke og klasse.

Litteraturen i det moderne gennembrud rejser en kritik af samtidens forhold og værdier, og den kaldes derfor også for kritisk realisme. Litteraturen begyndte i denne periode at få en stor indflydelse på samfundsdebatten. Henrik Ibsen var optaget af litteraturens rolle i samfundet og ønsk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind