Resumé

Her får du et resumé af de tre akter i Henrik Ibsens skuespil Gengangere. Skuespillet er fra 1881 og skrevet på norsk bokmål. 

Ramme

Handlingen i Gengangere foregår på den store landejendom Rosenvold, der ligger ved en stor fjord i det vestlige Norge. På Rosenvold bor Helene Alving, der er enke efter kammerherre Alving. I huset er også den unge tjenestepige Regine Engstrand, som er opvokset hos familien Alving. For at hædre mindet om sin afdøde mand, kammerherre Alving, har fru Alving fået opført et hjem til forældreløse børn, et børneasyl. Hun har også en skabt en stiftelse, som skal betale for hjemmets drift. 

Første akt

Snedkeren Jakob Engstrand, som er Regines adoptivfar, har opført den nye bygning på Rosenvold.  I stykkets første scene forsøger han at overtale Regine til at rejse med ham til storbyen. Her vil han åbne en beværtning for søfolk med de penge, han har tjent på byggeriet. Regine afslår hans tilbud og sørger for at sende ham ud af huset. Mellem linjerne kan vi se, at det i realiteten er et bordel, som Engstrand vil åbne. Det forklarer også, hvorfor Regine ikke vil med. 

Da snedker Engstrand går, ankommer pastor Manders, der er en gammel ven af familien Alving. Manders har taget sig af de økonomiske forhold og oprettelsen af stiftelsen i forbindelse med det nye asyl. Han er kommet fra storbyen med dampskib for at få ordnet de sidste dokumenter og for at holde en tale ved åbningen af asylet, som skal finde sted ved en fest den næste dag. 

Fru Alving tager imod pastor Manders. De taler kort om fru Alvings søn, Osvald Alving, som netop er vendt hjem til Rosenvold efter at have levet nogle år som kunstmaler i Paris. De taler også om nogle bøger og tidsskrifter, der ligger fremme i stuen. Pastor Manders kritiserer fru Alving for at læse den slags litteratur. Det fremgår ikke præcist, hvad det er for litteratur. Men i stykkets samtid udkom flere og flere skrifter, som problematiserede traditionelle opfattelser af kønsroller, religion og samfundets indretning.   

Herefter diskuterer fru Alving og pastor Manders de praktiske økonomiske forhold omkring børnehjemmet. Han overtaler fru Alving til ikke at tegne forsikring på børnehjemmet. I offentligheden vil det nemlig blive opfattet som en manglende tro på Guds beskyttelse af det gode projekt. De taler også kort om Re...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind