Genre

Stykket har realistiske og naturalistiske træk

Henrik Ibsens Gengangere er præget af realistiske og naturalistiske træk. De realistiske træk ses i dramaets måde at fremstille sit motiv, en familie i det finere borgerskab.

Alle scener i Gengangere udspiller sig i dagligstuen på fru Alvings landejendom Rosenvold. Det er en dagligstue, som ikke adskiller sig fra andre dagligstuer i det finere borgerskab på dramaets tid.  Det er altså en familie, som sagtens kunne eksistere i virkeligheden. Realismen er også klart til stede i skuespillernes måde at tale med hinanden og agere på scenen.  

Naturalismen kommer til udtryk i dramaets objektive fremstilling af livet bag den pæne borgerlige facade. Gengangere udmærker sig også ved, at der ikke er en egentlig intrige i stykket. Plottet drives frem af den såkaldte afsløringsteknik, hvor personernes fortid afsløres lidt efter lidt. Der er altså ingen udefrakommende konflikt, som truer hovedpersonerne. Ud over branden i børnehjemmet så har stykket heller ingen ydre dramatiske begivenheder. 

Den langsomme afsløring af familiens hemmeligheder kan nærmest sammenlignes med den naturvidenskabelige arbejdsmetode, hvor videnskabsmanden grundigt og langsomt fremlægger konkrete opdagelser. 

Stykket er et eksempel på, hvordan det moderne gennembrud og naturalismen sætter sit præg på dramatikken, som bevæger sig i retning af det realistiske og genkendelige, i stedet for at bygge på store opstillede og kunstige kulisser, tung symbolik og meget dramatiske handlingsforløb. 

Det er et kendetegn for det naturalistiske drama, at hjemmet er rammen om den dramatiske konflikt. Derfor kaldes det naturalistiske drama ofte for et dagligstuedrama. 

Det betyder dog ikke, at Gengangere er uden symbolik....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind