Motiver

Her ser vi på motiverne i Henrik Ibsens drama Gengangere fra 1881. Motivet i en tekst er overordnet set det, som tekstens handling viser os; altså de personer, miljøer og begivenheder, som teksten skildrer. Der kan godt være flere motiver i den samme tekst, men oftest vil teksten være båret af et hovedmotiv, som viser tekstens tema.

Hovedmotivet er den respektable familie fra det finere borgerskab

Handlingen foregår på landejendommen Rosenvold, der ligger ved en stor fjord i Vestnorge. Her har Helene Alving boet med sin mand kammerherre Alving, som er død for 10 år siden. Titlen ”kammerherre” fortæller os, at vi befinder os i det finere borgerskab. Det er nemlig en titel, som uddeles af kongen. Så det overordnede motiv i Gengangere er en respektabel familie fra det finere borgerskab.

Vi hører lidt om driften af Rosenvold, som viser os familiens rigdom. Der er også en voksen søn, Osvald, som har levet som kunstmaler i Paris. Vi hører, at han bliver omtalt i aviserne, hvilket fortæller, at han sandsynligvis er både kendt og succesfuld.  Ved dramaets begyndelse hører vi, at Helene Alving har ladet et hjem for forældreløse børn opføre i mandens navn for bevare hans minde, og det skal indvies den næste dag ved en fest.

Familien Alving har et godt omdømme og er respekteret i s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind