Miljø

Dramaet foregår på et landsted i det vestlige Norge

Umiddelbart efter persongalleriet har Ibsen anført, at dramaets handling foregår “på fru Alvings landeiendom ved en stor fjord i det vestlige Norge” (s. 51). I løbet af handlingen står det klart, at ejendommen er en slags herregård baseret på landbrug. Ejendommen bærer navnet “Rosenvold” (s. 55) og har skabt familien Alving store indtægter.

Fru Alving er enke efter kammerherre Alving. Kammerherre var en hæderstitel, som blev uddelt af kongen. Så vi er tydeligt i et højere samfundslag i det norske samfund. Rosenvold ligger ved en mindre by, hvorfra der går dampskibsforbindelse til storbyen.

Vi hører også om, hvordan ægteparret Alving i de første år af ægteskabet har boet i en større by, hvor pastor Manders også var. Men sidenhen er de altså flyttet til Rosenvold. Sandsynligvis er det sket, fordi de har arvet ejendommen efter kammerherre Alvings forældre. Det ville være normalt i dramaets samtid, men det fremgår ikke af handlingen. 

Virkning

Selvom stykket foregår i samfundets øverste lag, så udspiller det sig i et mindre samfund væk fra de større byer. Handlingen foregår altså et sted med begrænsede muligheder for beboerne. Dette understreges til dels af vejret, der beskrives som næsten konstant gråt og regnfuldt.

Det fysiske miljø skaber en stemning af isolation og manglende livsudfoldelse. Det fremgår også af Osvalds angst for at være hjemme. Han er nemlig vant til det frie liv i b...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind