Uden hjælpemidler

Sådan foregår prøven

Prøven uden hjælpemidler er den første af de to skriftlige prøver. Opgavesættet består af 50 delopgaver fordelt på 20 opgaver. Opgaverne er delt ind i tre emner: Tal og algebra, Geometri og måling samt Statistik og sandsynlighed.

Du har 1 time til at løse opgaverne.

Prøven uden hjælpemidler foregår ved, at du logger ind på en hjemmeside (testogprøver.dk), hvor opgaverne er vist. Du skal altså besvare opgaverne på computeren.

Du skal besvare hver delopgave med et facit. I prøven uden hjælpemidler skal du ikke aflevere en løsning, dvs. at du blot skal angive facit uden at forklare, hvordan du er nået frem til facit.

Du må gerne springe mellem opgaverne. Du behøver altså ikke nødvendigvis at løse opgaverne i den rækkefølge, de står i.

Du får en karakter for prøven uden hjælpemidler.

Tilladte hjælpemidler

Under prøven uden hjælpemidler må du (som prøvens navn også fortæller) ikke bruge nogen hjælpemidler. Du må altså ikke bruge fx internettet, selv om opgaverne skal besvares på en computer.

Du må dog godt bruge papir og skriveredskaber (fx en blyant). Du kan bruge papir og skriveredskaber til fx at lave udregninger eller tegne skitser. Du behøver altså ikke at regne alting i hovedet. Husk at skrive dit facit ind i prøve-systemet på computeren, når du har løst en delopgave.

Du kan også bruge dit papir til at holde styr på, hvilke opgaver du har løst, og hvilke du mangler. Hvis du starter med opgaverne fra en ende af, så kan du fx skrive de opgaver ned, som du springer over, så du ved, hvilke opgaver du skal gå tilbage til, hvis du har tid i overskud. Hvis du springer mere rundt mellem opgaverne, så kan det være en fordel at skrive de opgaver ned, som du har løst, så du ved, hvilke opgaver du ikke behøver at vende tilbage til.

Forbered dig ved at løse opgaver

Du kan forberede dig på prøven ved at løse de opgaver, vi har lavet. Du finder opgaverne på siden Opgaver, du kan øve dig på.

Du kan også forberede dig ved at løse opgaver fra tidligere stillede opgavesæt. Spørg evt. din lærer, om vedkommende kan hjælpe dig med at finde opgavesættene. Du kan finde vores besvarelser her: Besvarelser til gamle opgavesæt.

Vi anbefaler, at du efterligner prøvesituationen, når du løser opgaverne, dvs. at du ikke bruger nogen hjælpemidler, og at du løser så mange opgaver, som du kan, på 1 time. Husk, at du gerne må springe mellem opgaverne, dvs. at hvis du ikke umiddelbart kan løse en opgave, så kan du gå videre til en anden opgave, som du kan løse.

Når du har løst opgaverne, kan du tjekke dine facit ved at sammenligne dem med vores. Hvis ikke du har fået det korrekte facit, så kan du kigge på vores løsninger. Vores løsninger indeholder trin-for-trin-udregninger, så du kan bruge vores udregninger til at finde fejlen.

Hvis der var en opgave, du ikke kunne løse, så foreslår vi, at du løser nogle flere opgaver, der ligner, så du kan få styr på, hvordan den type af opgave kan løses.

Brug vores vejledninger til prøven uden hjælpemidler

Vi har lavet en række vejledninger til opgavetyper, der ofte indgår i prøven uden hjælpemidler, fx opgaver om omregning af enheder og opgaver om vinkler. Du finder vejledningerne her: FP9 Matematik uden hjælpemidler.

Hver vejledning indeholder en række eksempler på opgaver, så du kan se, hvordan opgaverne typisk ser ud. Vejledningerne indeholder også opgavernes facit og løsninger, så du kan se, hvordan opgaverne kan løses.

Gode råd

Læs opgaveformuleringen grundigt

Husk at læse opgaveformuleringen grundigt. Der vil formentlig være nogle opgaver, som du tænker, at du ved, hvordan du skal løse, fordi de ligner opgaver, du har løst før, men læs alligevel opgaveformuleringen grundigt.

Når din besvarelse bedømmes, så får du tildelt point. Jo bedre din besvarelse er, jo flere point får du. Din karakter afhænger af antallet af point, du får. Det er derfor ærgerligt at gå glip af point, fordi du ikke besvarer det, der bliver spurgt om i opgaven.

Brug ikke for meget tid på at forsøge at løse en opgave

Du har 1 time til at løse 50 delopgaver, så brug ikke for lang tid på at forsøge at løse en opgave. Du må gerne springe mellem opgaverne, så vi anbefaler, at du starter med at løse de opgaver, du kan. Arbejd derefter med de opgaver, som du måske kan løse. Brug ikke for lang tid på en delopgave, før du har løst alle de delopgaver, du kan. Går du i stå i en opgave, så gå videre til en anden opgave og vend evt. tilbage senere, hvis du har mere tid.

Lav tegninger/skitser

Selv om prøven er uden hjælpemidler, så må du gerne bruge papir og skriveredskaber. Du kan fx bruge papiret til at lave en tegning eller en skitse, hvilket kan være en hjælp til at løse nogle typer af opgaver. Du må ikke aflevere din tegning/skitse, men du kan bruge tegninger/skitser til at nå frem til et svar.

Tjek, om resultatet er realistisk

Brug overslagsregning til at tjekke, om dine resultater virker realistiske. Hvis du fx skal regne 327 : 3, så kan du huske på, at 300 : 3 = 100. Da 327 er lidt større end 300, så er resultatet af 327 : 3 en smule større end 100. Hvis du har fået et resultat, der er langt fra 100, så bør du løse opgaven forfra.

Ved nogle opgaver kan du også bruge viden fra din hverdag til at vurdere, om resultaterne er realistiske. Fx bør du regne efter, hvis du kommer frem til, at der skal bruges 3 kg mel til at bage 5 pandekager.

Brug udelukkelsesmetoden ved multiple choice-opgaver

Ved multiple choice-opgaver kan du bruge udelukkelsesmetoden til at udelukke nogle af valgmulighederne, så du har færre muligheder at vælge imellem. Her er et eksempel:

1 euro svarer til 7,45 kr. Hvor meget svarer 20 euro til?

a) 14,9 kr. 

b) 20 kr.

c)  27,45 kr.

d) 149 kr.

e) 300 kr.

Du kan bruge udelukkelsesmetoden på følgende måde: Når 1 euro svarer til mere end 1 kr., så må 20 euro svare til mere end 20 kr. Dermed kan vi udelukke a) og b).

Hvis du ikke ved, hvordan du kan finde det korrekte svar, så kan du som sidste udvej gætte på en af de muligheder, du ikke har udelukket.

Gæt og tjek

Nogle opgaver kan løses ved at gætte og prøve sig frem. Hvis du fx skal løse en ligning, og du ikke kan løse ligningen ved at isolere x på den ene side af lighedstegnet, så kan du prøve dig frem ved at gætte på løsninger. Her er et eksempel:

Løs ligningen 3x + 5 = 20.

Vi starter med at gætte på x = 1. Når vi sætter 1 ind i stedet for x i udtrykket på venstre side, så får vi:

\begin{align*} 3 \cdot 1 + 5 &= 3 + 5 \\[1em] &= 8 \end{align}

På højre side af lighedstegnet står der 20, så x = 1 er ikke en løsning til ligningen.

Vi prøver med x = 3:

\begin{align*} 3 \cdot 3 + 5 &= 9 + 5 \\[1em] &= 14 \end{align}

x = 3 er ikke en løsning til ligningen, men vi kan se, at x = 3 er et bedre bud end x = 1, da 14 er tættere på 23 end 8, som var resultatet før. Så vi fortsætter med at vælge en større værdi af x. Vi vælger x = 5:

\begin{align*} 3 \cdot 5 + 5 &= 15 + 5 \\[1em] &= 20 \end{align}

x = 5 er en løsning til ligningen.

Giv et svar, selv om du ikke er sikker på, at det er korrekt

Du får 1 point for hvert rigtige svar, dvs. at du kan få 50 point i alt. Din karakter afhænger af antallet af point, du får.

Forkerte svar giver ikke minus-point. Du får altså 0 point, uanset om du svarer forkert eller ikke giver et svar. Vi anbefaler derfor, at du svarer på en opgave, selv om du er i tvivl om dit svar er korrekt, og at du gætter på et svar, hvis du ikke kan løse en opgave.

Tjek dine svar, hvis du er færdig før tid

Hvis du bliver færdig med alle delopgaverne, inden tiden er gået, så anbefaler vi, at du tjekker dine svar. Start med de svar, som du er mest i tvivl om. Hvis du fx har løst ligninger, så tjek dit facit ved at sætte dit facit ind i ligningen.

Genlæs evt. også opgaveteksten, så du er sikker på, at du svarer på det, der bliver spurgt om.