Romaner og noveller

De modernistiske romaner og noveller fokuserer på individets indre

I modernismen fokuserer romaner og noveller typisk på det indre følelsesliv. Det vil sige, at man sætter fokus på individets følelser og tanker. Man skildrer, hvordan verden ser ud gennem et enkelt menneskes øjne. 

Af den grund kan modernistiske romaner og noveller godt virke forvirrende. Der er ikke altid et tydeligt handlingsforløb eller plot som i mere traditionelle tekster. I stedet ønsker modernisterne at gengive oplevelsen af at være et individ i det kaotiske moderne samfund. Handlingen er derfor ofte mindre vigtig. 

Eksempel på fokus på individets indre

Et godt eksempel er Tom Kristensens Hærværk (1930), hvor hovedpersonen, Ole Jastrau, oplever den ene nedtur efter den anden pga. sit alkoholmisbrug. Romanen har et lineært handlingsforløb med løbende begivenheder, men begivenhederne står ikke i centrum i romanen. I stedet er der fokus på Jastraus indre bevægelser, dvs. hans tanker, følelser, refleksioner og overvejelser undervejs i fortællingen. 

Stream of consciousness giver direkte adgang til individets tanker og følelser

Nogle modernistiske værker bruger stream of consciousness eller tankestrøm. Det er en fortælleteknik, der oftest bruges i prosa, fx noveller og romaner. Stream of consciousness vi sige, at vi får adgang til en fortæller eller en persons bevidsthedsstrøm. Vi hører hver en tanke, personen tænker, og der sorteres ikke i de informationer, vi får adgang til. Teknikken gengiver altså indtryk, indskud, idéer og følelser direkte. 

Litteratur, der bruger stream of consciousness, er derfor ofte forvirrende at læse: En persons tanker kan hurtigt hoppe fra et fokus til et andet, og der gives sjældent forkl...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind