Modernistisk litteratur

På de følgende sider gennemgår vi modernismens litteratur, så du får lettere ved at analysere og forstå tekster fra strømningen. Vi viser, hvad der typisk gør modernistisk litteratur vanskelig, men også interessant at læse. Først kigger vi på digte og lyrik og derefter på romaner og noveller.

Husk, at de følgende sider beskriver, hvad der kendetegner nogle særlige genrer i modernismen. Hvis du vil have det fulde overblik over modernistisk litteratur, er det en god idé at læse vores sider om modernismens overordnede kendetegn og temaer i kompendiet. Der får du at vide, hvilke kendetegn og temaer du generelt kan finde i modernistisk litteratur.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag fra vores side om modernistisk lyrik og digtning:

Det lyriske jeg står ofte i centrum i modernistiske digte 

Det lyriske jeg er den jeg-stemme, vi kan finde i digte. I modernismen sættes det lyriske jeg ofte i centrum, fordi man ønsker at gengive det moderne samfund fra et personligt og subjektivt perspektiv. Det vil sige, at man beskriver verden ud fra et enkelt individs tanker, følelser og oplevelser. Denne slags digtning med fokus på et lyrisk jeg kaldes også centrallyrik.

Samtidig ønsker man også, at individet kommer i fokus for at afspejle den voksende individualisme i det moderne samfund. Individualisme er en dyrkelse af det enkelte individs tanker, følelser og behov. 

Det subjektive perspektiv er en af grundene til, at modernistiske digte ofte virker uforståelige og komplicerede. De gengiver verden på en så intens og inderlig måde, at det kan være svært at forstå, hvordan digtets beskrivelser skal tolkes. 

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind