1900-1939: Tidlig modernisme

Den tidlige modernisme lægger som noget nyt vægt på det subjektive perspektiv

I Danmark slår modernismen ikke for alvor igennem som litteraturhistorisk strømning før efter anden verdenskrig. Men en række forfattere begynder at eksperimenterer med litteraturen på en hel ny måde i den første halvdel af 1900-tallet. Perioden fra ca. 1900-1945 kan derfor kaldes tidlig modernisme

Den tidlige modernisme ønsker at vise, hvordan det enkelte menneske oplever det moderne samfund. Derfor skildres virkeligheden fra et subjektiv perspektiv, der gengiver individets følelser og tanker i mødet med samfundet. Det er dette fokus på individets følelsesliv, der er nyt og banebrydende ved den tidlige modernisme. Tidligere havde man i det moderne gennembrud fokuseret på den ydre virkelighed, men i den tidlige modernisme lægger man et nyt perspektiv og fokuserer på den indre virkelighed. 

Den første modernist i Danmark er forfatteren Johannes V. Jensen. Allerede i 1906 skriver han digte, der beskriver det moderne individs følelsesliv. Derefter følger fire modernistiske retninger, ekspressionisme, futurisme, dadaisme og surrealisme. Dadaismen får dog aldrig særlig stor betydning i Danmark. 

Johannes V. Jensen baner vejen for modernismen i Danmark

I dansk litteraturhistorie anser man ofte Johannes V. Jensen for at være den første modernist. Hans digtsamling Digte 1906 er et af de første litterære værker, der skildrer subjektets oplevelse af det moderne samfund i en fri og eksperimenterende form. Digtsamlingen inspirerer mange af modernismens senere forfattere. 

Samlingen indeholder bl.a. de to digte “Interferens” og “På Memphis station”, der begge udtrykker den splittelse, individet oplever i det moderne samfund. På én gang er verden spændende og skræmmende. Individet føler sig tiltrukket af det nye og moderne, og samtidig får alt det nye individet til at søge mod det gamle og velkendte. Jensen udtrykker splittelsen vha. en fri form, der fremstår mere usammenhængende og kaotisk end den traditionelle f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind