Temaer

På denne side giver vi dig overblik over nogle af de overordnede temaer, der behandles i modernismen. Det vil sige, at vi kigger på, hvad der går igen som tematikker i mange modernistiske tekster.

Vil du vide mere om, hvilke specifikke temaer en særlig modernistisk retning undersøger, kan du læse videre under Modernistiske retninger.

Værdikrise i det moderne samfund

Mange modernistiske tekster handler om den værdikrise, det moderne samfund medfører. Verden er i konstant forandring i 1900-tallet. Mange traditionelle værdier er begyndt at gå i opløsning, og det gør det svært for mange at finde ud af, hvad der giver livet mening. 

Tidligere var det bl.a. ens arbejde, familie eller religion, der gav livet mening. Men i det moderne samfund kan man skifte arbejde, blive skilt fra sin partner og frasige sig sin religion. Man har altså en langt større frihed end tidligere, men friheden lægger også et stort ansvar på individets skuldre. Man må nu i høj grad selv bestemme, hvilke værdier man lever efter, og det betyder altså også, at meningen med tilværelsen ikke er givet på forhånd. Livet kan derfor føles tomt og meningsløst.

Af den grund skildrer mange modernister eksistentiel angst hos det moderne individ. Individet skræmmes af den hurtigt skiftende, meningsløse og overfladiske ti...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind