Tom Kristensen

Kristensens baggrund og liv

Tom Kristensen (1893-1974) var en dansk forfatter og anmelder. Vi forbinder ham typisk med den modernistiske retning ekspressionismen.

Kristensen blev født d. 4. august 1893 i London. I 1896 rejste familien tilbage til Danmark, hvor det meste af Kristensens barndom forløb i forskellige områder af København. Kristensens barndom var præget af uro og omskiftelighed. Hans far tog mange forskellige typer jobs for at sørge for familien og var indimellem arbejdsløs. I hjemmet opbyggede moren og Kristensen et tæt forhold. 

Kristensen blev student i 1911 og læste derefter dansk, engelsk og tysk på universitet. På studiet begyndte han at skrive digte, og han blev bl.a. venner med forfatterne Emil Bønnelycke og Otto Gelsted. Hans debut, Fribytterdrømme, udkom i 1920. I 1923 blev han ansat ved Politiken, hvor han skrev anmeldelser, kronikker og digte. Her var han ansat til 1963.

Kristensen tog på flere udlandsrejser, som inspirerede ham, bl.a. Spanien, Kina og Japan. Han blev gift fem gange. I 1946 flyttede han til Thurø, hvor han boede frem til sin død i 1974.

Kristensens forfatterskab

Tom Kristensens debut, Fribytterdrømme (1920), regnes ofte som begyndelsen på ekspressionismen i Danmark. Digtene fra samlingen er ikke nøgterne, objektive beskrivelser af verden, som man kendte fra det moderne gennembrud og det folkelige gennembrud: De er formet af digterens subjektive perspekti...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind