Klaus Rifbjerg

Rifbjergs baggrund og liv

Klaus Rifbjerg (1931-2015) var en dansk forfatter, anmelder, kritiker mm. Vi forbinder ham typisk med konfrontationsmodernismen, som hans digtsamling Konfrontation fra 1960 lægger navn til. Rifbjergs forfatterskab er dog meget bredt, og han er vanskelig at forbinde med kun én litteraturhistorisk strømning.

Rifbjerg blev født i 1931 og voksede op på Amager. Hans forældre var lærere, og hjemmet var præget af radikale tanker. Forældrenes radikalisme tog Rifbjerg med sig videre i livet. Efter gymnasiet læste Rifbjerg et år på Princeton University i USA. Resten af livet rejste han meget, og han boede f.eks. i Spanien i en længere periode. 

Efter tiden på universitetet begyndte Rifbjerg at skrive og anmelde for først Information og derefter Politiken. Hans debut, Under vejr med mig selv, udkom kort tid efter i 1956. Fra 1959 stod han sammen med Villy Sørensen bag det litterære tidsskrift Vindrosen, som havde stor indflydelse på kulturen i 1960’erne. Fra 1984 til 1991 var Rifbjerg litterær direktør for forlaget Gyldendal. Han døde i 2015.

Rifbjerg indtog fra begyndelsen af sin forfatterkarriere en central plads i dansk litteratur- og kulturdebat, og i mange år ansås han for at være en kontroversiel figur, hvis skarpe meninger vakte forargelse i den almene befolkning.

Rifbjergs forfatterskab

Rifbjerg skriver over 100 bøger i forskellige genrer, bl.a. digte, romaner, rejsebøger, dramaer, essays og novellesamlinger, og værkernes skrivestil spænder vidt. Det er derfor vanskeligt at give en kort opsummering af hele forfatterskabet. I gymnasiet vil du som regel kun møde Rifbjergs tidlige forfatterskab, og derfor gennemgår vi herunder tre centrale værker fra denne periode.

Digtsamlingen Under vejr med mig selv fra 1956 er Rifbjergs debut. Den handler om en mands udvikling fra barn til voksen. I samlingen gør Rifbjerg nedslag ved flere af livets vigtigste øjeblikke, bl.a. fødslenden første ungdomskærlighed og senere livet som nygift ægtem...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind