Klaus Rifbjerg
Rifbjergs baggrund og liv
Klaus Rifbjerg (1931-2015) er en dansk forfatter, anmelder, kritiker mm. Vi forbinder ham typisk med den modernistiske retning konfrontationsmodernismen. Rifbjergs forfatterskab er dog langt og bredt, og han er derfor vanskelig at forbinde med kun én litteraturhistorisk strømning.
Rifbjerg bliver født i 1931 og vokser op på Amager. Hans forældre er lærere, og hjemmet er præget af radikale tanker. Forældrenes radikalisme tager Rifbjerg med sig videre i livet. Efter gymnasiet læser Rifbjerg et år på Princeton University i USA. Resten af livet rejser han meget, og han bor f.eks. i Spanien i en længere periode. Efter tiden på universitetet begynder Rifbjerg at skrive og anmelde for først Information og derefter Politiken. Hans debut, Under vejr med mig selv, udkommer kort tid efter i 1956.
Rifbjerg indtager fra begyndelsen af sin forfatterkarriere en central plads i dansk litteratur- og kulturdebat, og i mange år anses han for at være en kontroversiel figur, hvis skarpe meninger vækker forargelse i den almene befolkning.
Fra 1984 til 1991 er Rifbjerg litterær direktør for forlaget Gyldendal. Han dør i 2015.
Rifbjergs forfatterskab
Rifbjergs forfatterskab er meget bredt. Han skriver over 100 bøger i forskellige genrer, bl.a. digte, romaner, dramatik, essays og novellesamlinger. Værkernes skrivestil spænder vidt: Rifbjerg blander træk fra både modernismen og realismen. Herunder fremhæver vi to centrale værker fra forfatterskabet.
Digtsamlingen Konfrontation fra 1960 har stor betydning for modernismen i Danmark. Samlingen lægger nemlig navn til den retning inden for pe...