Rudolf Broby-Johansen
Rudolf Broby-Johansen (1900-1987) er en dansk digter og kunstformidler, der med digtsamlingen BLOD (1922) bidrager til den danske ekspressionisme. Som ung studerende er han fascineret af den tyske ekspressionisme inden for digtekunsten. Samtidig er han aktiv kommunist og meget kritisk over for samtidens samfund. Begge interesser præger BLOD.
Digtsamlingen indeholder nyskabende og provokerende skildringer af det moderne samfund og har digte med titler som “LIGET”, “LYSTMORD” og “BORDELPIGE DRÆBER UFØDT”. Digtsamlingen gør et stort indtryk, da den udkommer - både i litterære og samfundsmæssige sammenhænge. Litterært er samlingen nyskabende, bl.a. fordi den er skrevet med råbende store bogstaver (versaler) og kraftfulde sproglige billeder.
Samfundsmæssigt bliver bogen beslaglagt af myndighederne straks efter udgivelse, og efterfølgende er der flere retssager om bogen. Broby-Johansen ender med at blive idømt en betinget fængselsstraf samt en bøde for bogens usædelige indhold. Bogen bliver forbudt og udkommer først på ny i 1968.
Broby-Johansen bliver meget kendt i offentligheden på grund af retssagen, men indstiller efterfølgende sin karriere som digter. I stedet kaster han sig over kunstformidling, hvor han resten af livet både underviser, skriver bøger og deltager i tv-udsendelser.