Heretica-modernisme (ca. 1945-1960)

Heretica-modernisme er en reaktion på anden verdenskrig 

Heretica-modernisme er en litterær strømning, der opstår som en reaktion på anden verdenskrig. Retningen kaldes også efterkrigsmodernisme og 1. fase-modernisme, fordi det er den første modernistiske litteratur, der skrives efter krigen. Du kan få et overblik over de tre faser, der præger dansk modernisme efter anden verdenskrig, på vores side om modernismens gennembrud.

Typisk kaldes retningen imidlertid for for Heretica-modernismen, fordi det litterære tidsskrift Heretica får stor betydning for dansk litteratur i årene efter krigen. 

Tidsskriftet udkom i årene 1948 til 1953, men vi siger typisk, at perioden varer fra ca. 1945 til 1960. Hele denne periode er nemlig præget af den krisebevidsthed og indadvendthed, som Heretica-tidsskriftet dyrker. Forfatterne omkring tidsskriftet skildrer den værdikrise, der opstår i efterkrigstiden. Det var, som om alting var bombet ned til et nulpunkt, hvor intet længere havde mening eller værdi.

Heretica-modernisterne er både kritiske og optimistiske i deres verdenssyn: De er skeptiske over for de værdier, der har været med til at definere det moderne samfund og verdenskrigene. Men de er positive over for fremtiden, da de tror på, at man kan skabe sig en meningsfyldt tilværelse, hvis man finder ind til de dybestliggende eksistentielle spørgsmål. 

Nogle af tidens vigtigste forfattere udgiver og redigerer for tidsskriftet. Det er bl.a. Martin A. Hansen, Ole Sarvig, Ole Wivel, Thorkild Bjørnvig, Tage Skou-Hansen og Frank Jæger. 

Ordet ‘heretica’ udtrykker tidens mistro og skepsis 

Heretica-modernisternes verdenssyn udtrykke...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind