Jørgen Leth

Jørgen Leth (f. 1937) er forfatter, filminstruktør og cykelsportskommentator. Han er kendt for at inddrage referencer til sport i sin litteratur, særligt cykelsport, og for at skrive i et meget konkret og enkelt sprog. 

Leth er en del af den formelle modernisme, der i slutningen af 1960’erne forsøger at sætte det moderne samfund i et mere positivt lys. Leths to digtsamlinger fra 1967, Sportsdigte og Lykken i Ingenmandsland, udtrykker for eksempel begge en enorm glæde ved livet, sporten, popkulturen og storbyen. 

Sproget hos Leth er også tydeligt inspireret af de tendenser, der præger den formelle modernisme. Han skriver enkelt og konkret, men samtidig også med humor og ironi. Nogle gange benytter han sig af systemer i sin digtning. På den måde anvender han virkemidler fra både konkretismen, systemdigtningen og popdigtningen. Men popdigtningen er typisk den retning, man forbinder Leth med, fordi han i så høj grad dyrker popkulturelle referencer til sport, musik og film.

Derudover er Leths forfatterskab i høj grad selviscenesættende. Han skriver om sine egne, personlige interesser og indsætter gerne sig selv i litteraturen. Dette fokus på forfatterens egen identitet ses i hans digte, men også i hans senere selvbiografier Det uperfekte menneske, del 1-3 (2005-2012). Den første udgivelse vækker enorm forargelse i offentligheden, da Leth i selvbiografien giver udtryk for at have ret til at have sex med en 17-årig haitiansk pige. Sagen får stor medieomtale og påvirker Leths omdømme i negativ retning....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind