Benny Andersen

Benny Andersens baggrund og liv

Benny Andersen (1929-2018) var en dansk forfatter, musiker og komponist. Andersen er kendt for sine lune og humoristiske digte, der skildrer den almindelige hverdag fra forskellige, finurlige vinkler. Han er en af landets mest læste lyrikere, men han skrev også noveller, en roman, dramaer og børnebøger.

Andersen blev født i 1929 og voksede op i området omkring Vangede og Søborg nord for København. Han kom fra en arbejderfamilie, og efter 7. klasse begyndte han selv at arbejde som cykelbud og bybud. Derefter blev han kontorelev, mens han om aftenen begyndte i aftenskole, hvorfra han fik sin studentereksamen i 1948.

Efterfølgende fik Andersen arbejde som barpianist, samtidig med at han begyndte at skrive digte. De første digte udkom i Heretica-tidsskriftet og var også tydeligt præget af Heretica-digternes stil. Men efterhånden fik Andersen skabt sin egen stil, og i 1960 udkom hans debut Den musikalske ål. Få år senere kunne Andersen leve af at være forfatter og musiker, og han fik i 1970’erne stor succes med et samarbejde med musikeren Povl Dissing.

Andersen oplevede stor popularitet i den danske befolkning, og samleværket med Andersens digtsamlinger, Samlede digte fra 1998 (genudgivet i 2008), solgte over 100.000 eksemplarer. Andersen døde i 2018.

Andersens forfatterskab

Andersens forfatterskab begynder under konfrontationsmodernismen i 1960’erne med digtsamlingerne Den musikalske ål (1960), Kamera med køkkenadgang (1962) og Den indre bowlerhat (1964). I denne periode skriver Andersen eksperimenterende digte med eksistentielle temaer. Han er bl.a. interesseret i tidens gang og den splittelse, som mange mennesker oplever i mødet med det moderne samfund. Et eksempel er digtet “Smil”, som kritiserer de overfladiske normer i det moderne samfund, hvor det er forventet, at man smiler konstan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind