PCR-metoden

Biologi C, B og A + Biotek A.

Hvad er PCR?

PCR er en metode, der bruges til at producere mange kopier af et bestemt DNA-molekyle. Man siger, at man opformerer DNA-sekvensen ved PCR. Man udfører PCR, fordi man skal have et stort antal kopier af DNA-molekylet, inden man kan analysere DNA’et i laboratoriet. PCR indgår derfor i mange forskellige genteknologiske metoder. Det gælder f.eks. DNA-sekventering eller opstilling af DNA-profiler. PCR er altså et meget vigtigt redskab inden for genteknologi.

PCR kræver en primer

PCR-metoden udføres vha. primere. En primer er et stykke enkeltstrenget DNA på ca. 20 nukleotider. Primeren har en basesammensætning, som er komplementær til én basesekvens på DNA-strengen. Her kan primeren binde sig, når DNA'et er enkeltstrenget. Løse nukleotider kan derefter binde sig i forlængelse af primeren, så der dannes en ny DNA-streng, der er komplementær til den oprindelige streng.

PCR er en cyklisk proces

PCR-proceduren forløber cyklisk. Dvs., at man gentager ovenstående proces et vist antal gange, og antallet af DNA-molekyler i prøven fordobles ved hver cyklus. Antallet af DNA-molekyler i prøven vokser derfo...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind