Gelelektroforese

Biologi C, B og A + Biotek A.

Gelelektroforese er en metode, man bruger til at adskille forskellige molekyler i en blanding fra hinanden.

Gelelektroforese indebærer, at man placerer blandingen med de forskellige molekyler i en gel i et elektrisk spændingsfelt. Stofferne bevæger sig nu mod én af polerne i spændingsfeltet – afhængig af stoffernes ladning. Små molekyler bevæger sig hurtigere gennem gelen end større molekyler, og de forskellige stoffer i prøven adskilles derfor efterhånden fra hinanden.

Metoden virker ikke på alle molekyler – kun på dem, som har en elektrisk ladning. Man udfører især gelelektroforese på to slags molekyler: DNA og protein.

Du kan læse om disse typer elektroforese på de næste sider:

  1. DNA-gelelektroforese
  2. Proteinoprensning (SDS page-elektroforese)

Her kan du se et uddrag af teksten om, hvordan man aflæser resultatet af en DNA-gelelektroforese:

Når man aflæser resultatet af sin gelelektroforese, noterer man størrelsen af de forskellige DNA-stykker, der var til stede i hver prøve. Det kan man gøre ved at sammenligne de fluorescerende bånd i hver prøve med en såkaldt markør. Markøren er en DNA-prøve, som man her har placeret i en separat brønd inden gelelektroforesen. Markøren indeholder mange kopier af en række DNA-segmenter med forskellige længder, som man kender på forhånd. Man kalder indimellem markøren for en DNA-stige, da markørprøven danner en række jævnt fordelte DNA-trin i gelen. Derfor kan man sammenligne DNA-båndene hos A, B og C med båndene hos markøren og fastslå størrelsen af DNA-segmenterne i de tre prøver. Prøve A indeholder således...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind