PCR

Biologi C, B og A + Bioteknologi A.

PCR-metoden er en teknologi, man bruger til at producere mange kopier af en bestemt DNA-sekvens. Man udfører PCR inden f.eks. DNA-gelelektroforese eller DNA-sekventering, fordi disse metoder kræver, at man har en prøve med et stort antal DNA-molekyler.

PCR bruges også i særlige tilfælde til at vurdere, om en bestemt type DNA er til stede i en prøve. Metoden bruges f.eks. til at fastslå, om en bestemt art er til stede i et økosystem. Denne type PCR kaldes real-time PCR.

  1. PCR-metoden
  2. Real-time PCR

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om, hvordan man udfører PCR

A. Når man påbegynder PCR-proceduren, har man nogle få dobbeltstrengede DNA-molekyler. DNA'et stammer fra f.eks. en patient eller en testperson. Man tilsætter nu to forskellige primere, løse nukleotider og enzymet DNA-polymerase til prøven.

B. DNA'et opvarmes kortvarigt til ca. 95 °C. Temperaturen bryder hydrogenbindingerne mellem de to DNA-strenge. Blandingen nedkøles nu til ca. 54 °C. Primerne binder sig nu til det enkeltstrengede DNA. Primerne er designet, så den ene primer baseparrer med ét sted på den ene DNA-streng, og den anden primer baseparrer med ét sted på den anden streng. De to steder udgør enderne på den del af DNA-molekylet, man opformerer ved PCR-proceduren.

C. Når primerne er...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind