Restriktionsenzymer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Hvad er restriktionsenzymer?

Et restriktionsenzym er en type enzym, som klipper DNA-molekyler over ved en bestemt basesekvens. Restriktionsenzymer udvindes fra bakterier. Enzymernes funktion i bakteriecellerne er at registrere fremmed DNA, som virusser indsætter i bakteriernes arvemasse. Når et restriktionsenzym registrerer en fremmed DNA-sekvens i arvemassen, klipper enzymet DNA-sekvensen over.

Man kender til flere tusinde forskellige restriktionsenzymer fra bakterier. En stor del af disse enzymer udnyttes i laboratoriet inden for genteknologi.

Sådan fungerer restriktionsenzymer

Et restriktionsenzym fungerer ved at genkende én specifik basesekvens på DNA-molekyler. Når restriktionsenzymet møder denne basesekvens, klipper enzymet DNA-strengen over. Basesekvensen, som restriktionsenzymet klipper ved, kaldes for enzymets genkendelsessite (eller restriktionssite). Der findes mange forskellige restriktionsenzymer med mange forskellige genkendelsessites. Fælles for de fleste restriktionsenzymer er, at de klipper DNA ved en såkaldt palindromisk sekvens. En palindromisk sekvens...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind