Restriktionsenzymer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Restriktionsenzymer klipper DNA

Et restriktionsenzym er en type enzym, som klipper DNA-molekyler over ved en bestemt basesekvens. Restriktionsenzymer udvindes fra bakterier. Enzymernes funktion i bakteriecellerne er at registrere fremmed DNA, som virusser indsætter i bakteriernes arvemasse. Når et restriktionsenzym registrerer en fremmed DNA-sekvens i arvemassen, klipper enzymet DNA-sekvensen over.

Man kender til flere tusinde forskellige restriktionsenzymer fra bakterier. En stor del af disse enzymer udnyttes i laboratoriet inden for genteknologi. Det kan du læse mere om nederst på siden.

Sådan fungerer restriktionsenzymer

Et restriktionsenzym fungerer ved at genkende én specifik basesekvens på DNA-molekyler. Når restriktionsenzymet møder denne basesekvens, klipper enzymet DNA-strengen over. Basesekvensen, som restriktionsenzymet klipper ved, kaldes for enzymets genkendelsessite. Der findes mange forskellige restriktionsenzymer med mange forskellige genkendelsessites. Fælles for de fleste restriktionsenzymer er, at de klipper DNA ved en såkaldt palindromisk sekvens. En palindromisk sekvens er ens, når den læses fra DNA-strengens 5'-ende mod 3'-enden, uanset hvilken af DNA'ets strenge man ser på.

Figur 1 viser et eksempel på et palindromisk genkendelsessite, der klippes med et restriktionsenzym. Her har genkendelsessitet basesekvensen GGATCC.

Figur 1. Et restriktionsenzym klipper en DNA-streng ved genkendelsessitet GGATCC.

Bemærk, at restriktionsenzymet i dette tilf...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind