CRISPR

Biologi C, B og A + Biotek A.

...

Hvad er CRISPR?

CRISPR er en teknologi, man bruger til at klippe cellers DNA over på et bestemt sted. Den mest almindelige type CRISPR er CRISPR/Cas9. Cas9 er det protein, der klipper DNA'et over.

CRISPR/Cas9 er på få år blevet et meget udbredt redskab til genmodificering, fordi metoden er hurtig, præcis og forholdsvis enkel at bruge.

Man kan bruge CRISPR/Cas9 til at:

  • deaktivere gener (kaldes knockout)
  • indsætte et nyt stykke DNA i arvemassen (kaldes knockin)
  • ændre gener, f.eks. så en mutation forsvinder.

...

Sådan fungerer CRISPR-metoden

De næste afsnit gennemgår, hvordan CRISPR-metoden fungerer. Din bog og undervisningen går måske lidt mindre i dybden med metoderne, end vi gør her på siden. Afsnittene er nemlig også tænkt som en hjælp, hvis du skal skrive en større opgave om CRISPR. 

Hvis du ikke skal skrive en større opgave, kan du især fokusere på afsnittene om Cas9 og knockin og knockout. Det centrale er at få en forståelse for, at Cas9 først klipper DNA over, og at cellens reparationssystem derefter kan deaktivere eller ændre det overklippede DNA.

Cas9's opbygning

Cas9-proteinets opbygning er vist her:

Cas9-proteinet er bundet til et stykke enkeltstrenget RNA, som kaldes gRNA (eller evt. sgRNA). gRNA har en variabel basesekvens, som er 20 baser lang (den orange sekvens på figuren). gRNA'et er designet, så den variable basesekvens kan baseparre med den DNA-sekvens, man gerne vil klippe over i en celle.

Cas9 klipper DNA præcist over

Figuren viser, hvordan Cas9 finder og klipper en bestemt DNA-sekvens i en celle:

  1. Cas9 tilsættes først til den celle, man gerne vil genmodificere, og cellen optager Cas9. Cas9 bevæger sig…

...

CRISPR stammer fra prokaryoter

CRISPR/Cas9-teknikken er ikke en menneskelig opfindelse. CRISPR er en proces, som forskellige prokaryoter bruger til at identificere og ødelægge fremmed DNA. Det fremmede DNA stammer fra virusser, som har indsat DNA'et i prokaryoternes arvemateriale. Cas9-proteinet, som mennesker normalt bruger til genmodifikation, stammer fra bakterien Streptococcus pyogenes. Andre prokaryoter har dog forskellige andre proteiner, som…

...

CRISPR bruges især til genmodificering af planter

CRISPR/Cas9 er på få år blevet et meget udbredt redskab til genmodificering, fordi metoden er hurtig, præcis og forholdsvis …

...

Etiske dilemmaer ved CRISPR-metoden

CRISPR-metoden har stort potent…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind