CRISPR

Biologi C, B og A + Biotek A.

CRISPR er en teknologi, man bruger til at klippe cellers DNA over på et helt bestemt sted. Den mest almindelige type CRISPR er CRISPR/Cas9, hvor Cas9 er det protein, der klipper DNA'et over. Man kan bruge CRISPR/Cas9 til at deaktivere gener, fjerne uønsket DNA fra cellers arvemasse eller indsætte et nyt stykke DNA i arvemassen. CRISPR/Cas9 er på få år blevet et meget udbredt redskab til genmodificering, fordi metoden er hurtig, præcis og forholdsvis enkel at bruge.

Cas9's opbygning

Cas9-proteinets opbygning er vist på figur 1.

Figur 1. Opbygning af Cas9-proteinet.

Cas9-proteinet er bundet til et stykke enkeltstrenget RNA, som kaldes gRNA. gRNA har en variabel basesekvens, som er 20 baser lang (den orange sekvens på figur 1). Når man bruger Cas9 til genmodificering, indsætter man et specialdesignet stykke gRNA i Cas9. gRNA'et er designet, så den variable basesekvens kan baseparre med den DNA-sekvens, man gerne vil klippe over i en celle.

Cas9 klipper DNA præcist over

Nu vil vi gennemgå, hvordan Cas9 finder og klipper en bestemt DNA-sekvens i en celle. Figur 2 opridser processen.

Figur 2. Cas9 lokaliserer og overklipper en bestemt DNA-sekvens.
  1. Cas9 tilsættes først til den celle, man gerne vil genmodificere, og cellen optager Cas9. Cas9 bevæger sig tilfældigt rundt i cellen.
  2. Cas9 støder på et tidspunkt ind i et stykke DNA i cellen, som indeholder en såkaldt PAM-sekvens. PAM-sekvensen er tre de baser NGG, hvor N er en hvilken som helst base, og G er guanin (den blå baserække på figur
...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind