Klassicismen

Litteraturen i oplysningstiden er præget af idéerne om fornuft, frihed og fremskridtstro. I Danmark kommer dette især til udtryk i Ludvig Holbergs komedier, der udstiller det ufornuftige og selvbedrageriske i forskellige samfundslag.

Den toneangivende kunstneriske og litterære retning i oplysningstiden kaldes ”klassicisme”.

De klassiske idealer

Klassicismen genoptager antikkens klassiske idealer om ”det gode, det sande og det skønne” i kunst og litteratur (antikken er tiden ca. 500 fvt. - 500 evt. i middelhavsområdet). Den vigtigste repræsentant for klassicistisk litteratur i Danmark er Ludvig Holberg og hans komedier.

I forlængelse af filosoffen Platon (427-347 fvt.) tror man på, at det mest grundlæggende i verden er ’idéer’ eller idealer, som kun kan indses med fornuften. Disse idéer er det absolut gode, det absolut sande og det absolut skønne, som vi ikke møder i verden til daglig, men som de klassicistiske kunstnere mener at kunne udtrykke i deres harmoniske kunst og litteratur.

Søger tilbage til antikken: Klassicismen søger tilbage til antikkens Grækenland og Rom for at finde idealer for kunsten. Skulptører og malere inspireres af den græske skulptur...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind