Arkitektur i Oldtids­kundskab

Dette er vores kompendium til arkitektur i antikken i faget Oldtidskundskab. 

Først finder du udførlige noter til alle dele af arkitektur i Oldtidskundskab. Du får et overblik over græsk og romersk arkitektur, som rummer både templer, søjleordener, teatre og triumfbuer.

Vi har også en side med begreber til arkitektur-delen i Oldtidskundskab. Begrebslisten giver dig overblik og et hurtigt svar på, hvad de forskellige ord og begreber dækker over.

Du får desuden en side med målrettet hjælp til analyse af arkitektur, som du blandt andet kan bruge til eksamen i Oldtidskundskab. Her giver vi dig en disposition, du kan bruge, når du fx skal analysere et tempel, et teater eller en triumfbue fra antikken.

Til slut har vi et par sider, som giver hjælp til analyse af centrale bygningsværker fra antikken. Du finder analyser af Parthenon-templet i Athen og Pantheon i Rom.  

Uddrag fra kompendiet:

Analyse af Parthenon-templet

- Analyse af billedudsmykningen: Hvordan ser kroppene, anatomien og beklædningen ud? Hvordan er posituren? Hvordan ser ansigtet og håret ud? Er der mange eller få detaljer?

Skulpturerne og reliefferne på Parthenon-templet har rigtig mange fællestræk og tilhører derfor den samme periode.

Kroppene ser naturalistiske og bløde ud i udtrykket, og anatomien er korrekt. Mandekroppene er muskuløse og atletiske. Beklædningen ser blød og bølget ud og har mange folder, som ikke er symmetriske. Der er ofte wet-look i kvindernes beklædning, dvs. at man kan ane kroppen igennem klæderne. Der er mange detaljer i skulpturerne, fx med tydelige blodårer, sener, knogler og muskler.

Posituren i mange af skulpturerne er en fri positur med meget bevægelse, især i gavludsmykningen og i den udvendige frise. Der er også eksempler på kontrapost i en udvidet udgave, hvor kroppen er meget drejet. På den indvendige frise er posituren i nogle tilfælde lidt mere statisk, fordi den forestiller folk gående i et optog. Nogle personer fremstår i fuld relief, dvs. at alle dele af kroppen samt ansigtet ses fra siden.

Ansigterne ser generelt naturalistiske ud og har et neutralt udtryk. Hår og skæg er let kruset, munden har en m-form, og ofte ses et stort hageparti. Nogle af personerne har desuden kraftige rander om øjnene.

Datering: Hvilken periode tilhører udsmykningen? Og hvornår kan templet dermed dateres til?

Ud fra stilen i skulpturudsmykningen tyder det på, at udsmykningen - og dermed også templet - er fra ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Arkitektur i Oldtidskundskab

[2]
Bedømmelser
  • 06-06-2023
    Givet af 2.g'er på STX
  • 28-05-2023
    Givet af 3.g'er på STX