Oplysningstidens tanker

På de følgende sider giver vi dig et overblik over de vigtigste filosofiske ideer og strømninger under oplysningstiden. Mange af de tanker, der blev formuleret i løbet af oplysningstiden, fik ikke bare betydning for indretningen af samfundet i 1700-tallet. De har blandt andet også været med til at skabe den måde, vi har indrettet vores demokratiske samfund på i dag. 

Vi hjælper dig med at forstå vigtige begreber som deisme og sekularisering. Derefter kan du læse om oplysningsfilosofien, herunder om begrebet empirisme og om naturretsfilosofien samt de vigtigste filosoffer fra oplysningstiden. 

Uddrag fra siden om naturretsfilosofi:

Naturtilstanden og naturretten
Alle naturretsfilosoffer udviklede en ide om en naturtilstand. Naturtilstanden betegner den tilstand, som mennesket ville være i, hvis der ikke eksisterede noget samfund. Naturtilstanden er altså en tilstand, hvor der ikke eksisterer nogen samfundsskabte love. I naturtilstanden er mennesket derfor kun bundet af naturlige love, den såkaldte naturret. Naturretten betegner således de gældende moralske og politiske love, der ikke er skabt af samfundet. Naturretten gælder for alle mennesker, alene fordi de er mennesker. 

Forskellige filosoffer er kommet frem til forskellige bud på, hvordan naturtilstanden er, hvad naturretten består af, og ikke mindst hvad naturretten kan bruges som argument til. Filosoffernes forskellige fortolkninger af naturtilstanden og naturretten førte derfor til forskellige opfattelser af, hvordan samfundet burde indrettes. 

Samfundspagten
Samfundspagten, også kaldt samfundskontrakten, er et begreb, der tilhører naturretsfilosofien og beskriver den pagt, et individ indgår med staten eller med hinanden i overgangen fra natur- til samfundstilstanden...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind