Struensees Trykkefrihedsforordning af 14. september 1770

Overblik

Der havde siden reformationen i 1536 været censur i Danmark, men forskellige oplysningstænkere begyndte i løbet af 1700-tallet at sætte spørgsmålstegn ved censur og indskrænkninger i ytringsfriheden. Flere filosoffer begyndte i oplysningstiden ligefrem at kræve fuldstændig ytringsfrihed. Struensee kommer til Danmark i 1770 og bliver indirekte regent i landet under Christian 7., og fra den ene dag til den anden erklærede Struensee den 14. september fuldstændig trykke- og ytringsfrihed i Danmark, faktisk som det første land nogensinde.

Hvad kan kilden bruges til i Historie?

Følgende kilde er interessant, fordi forordningen (dvs. lovteksten) er verdenshistoriens første fuldstændige afskaffelse af censuren. Kilden er interessant at læse, fordi man tydeligt kan se, hvordan Struensee i sin formulering af loven var præget af oplysningstankernes idealer. 

Da kilden er en lovtekst, er det kun muligt at betragte kilden som levn. Man kan nemlig aldrig slutte ud fra en lov, at det, den befaler, faktisk skete. Derfor kan man ikke analysere kilden som en beretning. Man kan derimod analysere, hvad intentionen med kilden var, samt ud fra hvilke tanker eller ideer, den er skrevet. Lad os derfor se nærmere på kilden som levn. 

I kongens “vi”-sprog lyder det i...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind