Oplysningsfilosofi

På de næste sider giver vi dig både et overblik over nogle af de vigtigste filosofiske forudsætninger for tænkningen i oplysningstiden samt nogle af de vigtigste filosoffer fra oplysningstiden.

Først hjælper vi dig med at forstå empirismen og naturretsfilosofien og derefter de tre mest betydningsfulde naturretsfilosoffer, Thomas Hobbes, John Locke og Jean-Jacques Rousseau. Thomas Hobbes levede før oplysningstiden, men hans naturretsfilosofi er vigtig for at forstå de efterfølgende naturretsfilosoffer. Derfor har vi valgt at tage ham med i kompendiet. 

Vi hjælper dig også med at forstå tre andre vigtige oplysningsfilosoffer, MontesquieuVoltaire og Immanuel Kant. 

Uddrag fra siden om Voltaire:

Voltaire hyldede personligt Struensee for hans trykkefrihedsforordning af 1770, der ophævede censurlovgivningen. Derudover indgik Voltaire et nært venskab med den preussiske oplysningskonge Frederik den Store, hos hvem han opholdte sig fra 1750-1753, og som Voltaire mente havde skabt en efterligningsværdig stat for en oplyst enevælde. 

Voltaire var i en heftig brevudveksling med mange forskellige intellektuelle (han sendte over 20.000 breve i alt!), og han blev derfor opfattet som en samlingsfigur for mange oplysningstænkere. Voltaire blev flere gange anholdt i Frankrig for sine politiske skrifter, hvori han kritiserede kongehuset. Flere af hans bøger blev censureret og nogle af dem blev endda...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind