Oplysningstiden i Danmark

På de følgende sider kan læse om oplysningstiden i Danmark. Her giver vi dig først et overblik over perioden, og derefter hjælper vi dig med at forstå den danske oplysningstid. På de næste sider får du et overblik over:

Uddrag fra siden om Ludvig Holberg:

Holberg var produktiv og alsidig
Holberg var uhyre produktiv som forfatter. På den ene side var Holberg historiker og udgav historie-filosofiske værker om moralfilosofi og om Danmarks samt verdens historie. På den anden side udgav han mange litterære værker, hvor han særligt er blevet kendt for sine komedier, hvor fornuften og det rationelle menneske altid sejrer, som man f.eks. kan se i kendte komedier som Jeppe paa Bjerget (1722), Den Stundesløse (1723) og Erasmus Montanus (1723). 

Holberg gik ind for den oplyste enevælde
Holberg var, som de fleste filosoffer og oplysningstænkere i perioden, fortaler for den oplyste enevælde og gik ikke ind for nogen omstyrtning af samfundet. Holberg mente, at alle borgere i princippet var ligestillede under den samme ene hersker efter indførelsen af enevælden i 1660. Holberg kan derfor bruges som et særdeles godt eksempel til at vise, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind