Gudssyn

Hvad er buddhismens syn på guder?

Buddhismen adskiller sig fra andre religioner ved ikke at regne med guder i normal forstand. Man kan godt tale om guder, men de er væsener ligesom alle andre, der blot for en tid er genfødt i en lykkelig gudeverden. De er hverken almægtige eller evige, og buddhister beder og ofrer ikke til guderne, som man gør i andre religioner. Guderne rangerer under buddhaer og bodhisattvaer, som er oplyste væsener. 

Når et væsen har optjent rigtig meget god karma, kan det genfødes som en lykkelig gud. Men når den gode karma er opbrugt, dør guden, og væsenet genfødes som noget andet. Ifølge nogle versioner af Buddhalegenden var hans næstsidste genfødsel i en gudehimmel, hvorefter han blev genfødt som mennesket Siddhartha Gautama.

Selvom guderne lever i en lykkelig verden, er det faktisk bedre at blive genfødt som menneske end som gud. Det er nemlig kun mennesker, der kan nå oplysning og nirvana. Målet i religionen er derfor ikke at blive genfødt som en lykkelig gud, men at opnå buddha-tilstanden som...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind