[23]

Buddhisme

Dette er vores kompendie om buddhismen, der er verdens fjerdestørste religion. Buddhisme indgår i Religion i gymnasiet, hvor man læser centrale tekster og analyserer de vigtigste sider af buddhisters tro og praksis.

Indhold:

Uddrag af kompendiet:

Udbredelse og oprindelse

Buddhismen er udbredt i de fleste asiatiske og vestlige lande. Den er en såkaldt verdensreligion, fordi den findes i det meste af verden og har mere end 500 mio. tilhængere, hvoraf flertallet findes i Asien.

Buddhismen opstod i Indien omkring år 500 eller 400 f.Kr., det præcise tidspunkt er usikkert. Religionen blev grundlagt af Siddhartha Gautama, der fik tilnavnet Buddha, “den oplyste” og “opvågnede”. Buddhas lære er kernen i buddhismen, og Buddha er i det hele taget et ideal for buddhister.

Tro og lære

Buddhismen er en frelsesreligion, hvilket betyder, at den grundlæggende mener, at mennesker har behov for at blive frelst fra deres livssituation. Ligesom hinduer har buddhister den opfattelse, at alle levende væsener er fanget i et kredsløb af genfødsler, kaldet samsara. Samsara er kendetegnet ved en uendelig proces af fødsel, liv, død og ny genfødsel, som involverer en masse lidelse og forandring, og hvor ingenting er bestandigt. Endemålet i buddhismen er at blive frelst fra dette lidelsesfulde kredsløb af genfødsler. 

Frelsen består i at blive oplyst ligesom Buddha og nå det såkaldte nirvana, der er befrielsen fra samsara. Oplysning betyder, at man gennem en lang proces med at søge selvindsigt via meditation opnår den fulde indsigt i ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Buddhisme

[23]
Bedømmelser
 • 24-04-2024
  Givet af 2.g'er på STX
  mega fedt
 • 06-06-2023
  Givet af Underviser på STX
  banger
 • 27-05-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 26-05-2024
  Givet af EUX-elev på 2. hovedforløb