Reinkarnation og genfødsel

Hvad er reinkarnation og genfødsel?

Reinkarnation er idéen om, at man efter døden fødes på ny som menneske eller et andet væsen. Ordet betyder direkte oversat ‘genlegemliggørelse’, og i en reinkarnation får man altså et nyt legeme.

Genfødsel er det samme som reinkarnation, men med den forskel, at man, ifølge visse religioner, også kan genfødes i en åndelig form, uden legeme. Man kan ikke ‘reinkarnere’ uden et legeme.

Reinkarnation i buddhismen

I de store indiske religioner, buddhisme og hinduisme, er reinkarnation tæt knyttet til forestillingen om genfødslernes kredsløb, samsara, der er karakteriseret ved lidelse. Efter hvert liv genfødes man i en ny form ud fra den karma, man har optjent i tidligere liv. God karma resulterer i en bedre genfødsel, mens dårlig karma resulterer i det modsatte.

I buddhismen er reinkarnation grundlæggende en negativ ting, fordi det fastholder én i samsaras lidelser. Frelse fra samsara består i at standse genfødslerne ved få produktionen af karma til at ophøre. Dette nås gennem at slukke begæret, sådan som det fremgår af de fire ædle sandheder, hvorved man når frelsen, nirvana.

En særlig ting ved buddhismens forståelse af reinkarnation er, at der ikke e...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind