Buddha (Siddhartha Gautama)

Hvem var Buddha?

Her ser vi nærmere på Buddha som historisk person, hans liv og hans religiøse lære, der blev til buddhismen.

Buddha som historisk person og religiøs lærer

Buddha levede i det nordøstlige Indien for ca. 2.500 år siden, hvor han virkede som religiøs lærer indtil hans død som 80 årig. Historikere og forskere er enige om, at han er en historisk person, men der er til gengæld usikkerhed om, præcis hvornår han levede. Den traditionelle datering er ca. 560-480 f.Kr., men andre bud er ca. 480-400 f.Kr. eller ca. 450-370 f.Kr.

Buddhas rigtige navn var Siddhartha Gautama. Han blev født ind i en fornem slægt og tilhørte overklassen, men han forlod det rige liv, fordi han ikke fandt det meningsfuldt. Han valgte i stedet at søge efter sandheden ved at leve som omvandrende tigger og asket, hvilket var forholdsvis normalt i Indien på den tid.

Efter nogle år nåede han oplysningen gennem meditation og blev kendt som Buddha, “den oplyste” og "opvågnede". Han mente nu, at han havde opnået indsigt i sandheden om tilværelsen og udviklede en religiøs lære. Han blev ved med at vandre omkring i Nordindien og begyndte at udbrede sin lære, der senere er blevet kendt som buddhismen. 

Det er ikke sikkert, at hans hensigt har været at starte en ny religion, men sådan endte det. Buddha fik mange tilhængere, og han oprettede den første forsamling af munke (sangha), som førte hans religiøse lære (dharma) videre efter hans død.

Buddhas navne

Buddhas navn var Siddhartha Gautama. Buddha er ikke et egentligt personnavn, men en ærestitel, der betyder “den oplyste” eller “den o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind