Den ædle otteledede vej

Her får du hjælp til at forstå og analysere den ædle otteledede vej, som spiller en central rolle i buddhismen. Vi tager udgangspunkt i, hvordan vejen er formuleret i Benarestalen. Den er beskrevet og uddybet i mange andre tekster, så måske sidder du med en anden udgave. Men kernen af indholdet er det samme, så du kan bruge vores hjælp uanset.

Hvad er den ædle otteledede vej?

Den ædle otteledede vej er frelsesvejen i buddhismen. Den er lig med den fjerde ædle sandhed, som siger, at “vejen, der fører til lidelsens ophør [...] er den ædle ottedelte vej”. Samtidig er den en uddybelse af middelvejen.

Med den otteledede vej forklarer Buddha de otte rette indstillinger til livet, som man må have for at blive oplyst og dermed nå frelsen, nirvana:

“[...] ret anskuelse, ret beslutning, ret tale, ret handlemåde, ret levevis, ret stræben, ret eftertanke og ret selvfordybelse. Det er den middelvej, som [...] giver klarsyn og indsigt og som fører til sindsro, til forståelse, til fuldkommen erkendelse og til nirvana.” (Fra "Benares-talen", Tekst 20 i grundbogen Buddhismen - introduktion og tekster til de første århundreder).

Analyse

Ordet “ret”, som optræder i hver del af den otteledede vej (se over), skal forstås i to betydninger. Dels betyder "ret" i overensstemmelse med Buddhas lære, og dels betyder det, at hvert led skal ud...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind